У дослідженні вчені показали, що кількість хворих на COVID-19 в Україні впродовж останнього місяця суттєво зросла. Нині хворобу намагаються побороти понад 221 тис. українців. Смертність у жовтні майже вдвічі перевищила вересневі показники.

Це зростання частково пояснює підвищення удвічі-втричі комунікативної активності близько 11 млн осіб, які взяли безпосередню участь у місцевих виборах 25 жовтня та в агітаційних і підготовчих заходах. Дальший стрибок захворюваності, зумовлений місцевими виборами, очікується з 6 до 13 листопада – з огляду на те, що інкубаційний період триває в середньому 4–6 днів і є затримка з реєстрацією випадків COVID-19 на 5–7 днів.

Хвилює той факт, що станом на початок листопада всі області України практично не відповідають критерію завантаженості до 50 % ліжок за останні 5 днів у закладах охорони здоров’я. В середньому в Україні цей показник становить 67,2 %, що вказує на критичний стан.

Настання традиційного сезону грипу й ГРВІ суттєво ускладнює поширення COVID-19. У тритижневий період після 25 жовтня очікується зростання кількості захворювань. До них можуть входити випадки COVID-19 з перебігом легким або середньої важкості, щодо яких не провадилися дослідження на Sars-CoV-2 методом ПЛР або був отриманий негативний результат.

Прогнозне моделювання, що виконано з використанням методу подібності в математичному моделюванні, рекурентної нейронної мережі з довгою короткостроковою пам’яттю типу LSTM і нейронної мережі Back Propagation (BPNN) показує: на часовому відрізку 01.11–13.11.20 кількість нових виявлених хворих може коливатися в діапазоні 6 500–12 000 осіб на добу. Прогнозне значення показника летальності на зазначеному відрізку часу не буде перевищувати 2.02–2.36%.

Своїм дослідженням вчені привертають увагу влади й суспільства до необхідності дотримання усіх запобіжних заходів у цей важкий час

Дата події