7 жовтня відбулися вибори очільника Національної академії наук України. Перевагу отримав академік Анатолій Загородній. Під час таємного голосування йому віддали голоси дві третини виборців – повідомляє НАН України.

Анатолій Загородній – директор Інституту теоретичної фізики імені Боголюбова, професор, доктор фізико-математичних наук (теоретична фізика). Коло наукових інтересів: теоретична та математична фізика, теорія плазми, статистична фізика, фізика кінетичних явищ. До обрання очільником НАН України обіймав посаду віцепрезидента Академії наук.

У своїй програмі Анатолій Загородній акцентував увагу на посиленні ролі Академії в житті суспільства та держави шляхом досягнення наукових результатів світового рівня. Провідне місце у цьому процесі має належати фундаментальним дослідженням, які слід зосередити на сучасних наукових напрямах. Новообраний президент НАН України переконаний: Академія має демонструвати здатність здійснювати дослідження на найвищому рівні, особливо у тих галузях, де у нас є потужні школи та високий кадровий потенціал. Велику увагу пан Загородній приділятиме саме науковим школам, адже вважає їх надбанням Академії.

«Упродовж усієї своєї історії Національна академія наук України посідала надзвичайно важливе місце в житті держави та суспільства, здійснювала науковий супровід економічного, соціального й культурного розвитку країни. І я твердо вірю, що Національна академія наук України, як і вже багато років, буде головною науковою структурою нашої держави, що продукує фундаментальні знання і працює в інтересах країни та її громадян», – зазначив Анатолій Загородній в інтерв’ю газеті «Світ».

На посаду президента НАН України претендували також доктор хімічних наук Владислав Гончарук, доктор біологічних наук Сергій Комісаренко і доктор фізико-математичних наук Володимир Семиноженко.

Цьогорічні вибори вперше за більш як пів століття відбулися без академіка Бориса Патона, який очолював Академію наук упродовж 58 років. Нагадаємо, Борис Патон помер 19 серпня у віці 101 року.

Дата події