25 червня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулася низка заходів за участю великої делегації Народного уряду провінції Шаньдун (Китайська Народна Республіка).

Делегацію очолював віце-губернатор провінції Ю Цзє, а до її складу входили віце-президент Шаньдунської академії наук Хе Ґопін, генеральний директор Адміністрації провінції Шаньдун зі справ закордонних експертів Чжан Чжусю, директор відділу співробітництва у сфері науки та техніки Департаменту науки та техніки провінції Шаньдун Лі Тао та інші.

З гостями зустрілися проректор з наукової роботи академік НАН України Михайло Ільченко, проректор з міжнародних зв’язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, директор Центру міжнародної освіти КПІ Володимир Коваль, завідувач кафедри автоматизації проектування енергетичних процесів та систем теплоенергетичного факультету Олександр Коваль, завідувач кафедри теоретичної та промислової теплотехніки теплоенергетичного факультету Геннадій Варламов, професор кафедри геоінженерії Інституту енергозбереження та енергоменеджменту Геннадій Гайко та інші.

Про провінцію Шаньдун та про її можливості в науково-освітньому плані розповів на початку зустрічі керівник делегації Ю Цзє. За його словами, в провінції живуть понад 100 млн. людей. Її ВВП у 2018 року склало 1,1 трлн. доларів США. У 146 вишах, які працюють на цій території, навчаються понад 2 млн. 400 тисяч студентів. Останнім часом у провінції засновано 10 нових промислових кластерів. Особливу увагу її уряд приділяє розвитку високих технологій, тому останнім часом значно збільшено суми асигнувань на наукові дослідження та освіту. При цьому, зауважив Ю Цзє, китайські науковці та освітяни дуже зацікавлені у співпраці з українськими університетами, насамперед з лідером вищої технічної освіти України Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

У свою чергу, презентацію, присвячену співпраці КПІ з китайськими партнерами, зробив для гостей Сергій Сидоренко.

Зустріч з керівництвом університету та представниками кількох його факультетів завершилася підписанням додаткової угоди до укладеного торік договору між Шаньдунською Академією наук та КПІ ім. Ігоря Сікорського про підготовку PhD-студентів (аспірантів). Згідно з основним договором до аспірантури КПІ в 2019 році направляється одинадцять здобувачів з Китаю. Крім того, китайські партнери фінансуватимуть дослідницькі роботи, над якими працюватимуть їхні представники. У додатковій угоді визначено кандидатури майбутніх PhD-студентів, форма навчання (заочна), тематику їхніх досліджень та наукових керівників. Від імені КПІ мі. Ігоря Сікорського документ підписав Михайло Ільченко, від імені Шаньдунської Академії наук – Хе Ґопін.

Тож закладений торік новий комбінований механізм підготовки в КПІ кадрів для КНР починає працювати: PhD-студенти готуватимуть дисертації, виконуючі наукові проекти за відповідною тематикою, причому проекти фінансуватимуться китайською стороною.

Надалі робота делегації проходила у форматі наукового семінару, участь у якому взяли також представники факультетів КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Дата події