19 березня КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідала делегація університету Цінхуа та компанії CNNC China Zhongyuan Engineering Corp. (Китайська Народна Республіка).

Гості оглянули університетський кампус і ознайомилися з експозиціями Державного політехнічного музею при КПІ ім. Ігоря Сікорського. Після цього з ними зустрілися представники кількох підрозділів університету. У зустрічі взяли участь проректор з навчально-виховної роботи Петро Киричок, начальник відділу зовнішньоекономічної діяльності Андрій Шишолін, генеральний директор Наукового парку «Київська політехніка» Володимир Гнат, перший заступник декана теплоенергетичного факультету Євген Шевель, заступник декана теплоенергетичного факультету з міжнародних питань Олена Некрашевич та інші.

Учасники зустрічі обговорили питання розвитку співробітництва. В університеті Ціньхуа працюють 20 інститутів з 58 факультетами, у тому числі й дуже потужні інженерно-технічні. Серед них – Інженерно-фізичний інститут, до складу якого входить факультет атомної енергетики та нових енергетичних технологій. Можливості й потенціал співпраці КПІ ім. Ігоря Сікорського у підготовки фахівців для атомної енергетики з цим Інститутом та його партнером – компанією CNNC China Zhongyuan Engineering Corp., і обговорювалися під час зустрічі.

Співпраця університету Цінхуа та China Zhongyuan Engineering Corp. здійснюється в межах міжнародної програми підготовки фахівців - атомників TUNEM (TSINGHUA UNIVERSITY INTERNATIONAL NASTER’S PROGRAM IN NUCLEAR ENGINEERING AND MANADGMENT). Програма передбачає фінансування навчання, проживання і стипендіального забезпечення студентів різних країн світу впродовж двох років. У цей термін включено й піврічне стажування на одній з китайських атомних електростанцій. За два останні роки за цією програмою навчалися та навчаються більше п’ятдесяти студентів з 15 країн. Передбачено, що цього року до неї мають долучитися ще 30 молодих людей, які мають бакалаврський ступінь або завершують навчання за відповідним фахом на бакалавраті.

Представники КПІ розповіли китайським колегам про програми подвійного диплома, які реалізуються в університеті, в тому числі й в галузі атомної енергетики, та про можливості запровадити таку програму з університетом Цінхуа.

Візит китайських освітян і представників енергетичної галузі завершився презентацією університету Цінхуа та міжнародної програми TUNEM для потенційних її учасників – студентів теплоенергетичного факультету.

Довідково. Університет Цінхуа засновано 1911 року. Нині він є провідним вишем Китайської Народної Республіки. У національних рейтингах закладів вищої освіти він обіймає першу позицію. У міжнародному рейтингу QS World University Rankings 2019 – 17 місце. В університеті навчаються понад 47,5 тисяч студентів, в тому числі й представники 128 країн. Площа університетського кампусу понад 450 гектарів. Серед міжнародних партнерів університету – більше ста всесвітньовідомих компаній, у тому числі Toyota, Siemens, P&G,, Intel, Microsoft, Hitachi, Samsung, Toshiba, Boeing та інші. З ними в університеті створено спільні дослідницькі центри, корпоративні фонди, розроблено ліцензовані технології, проводяться контрактні дослідження тощо.

Компанія China Zhongyuan Engineering Corp. – єдина в Китаї компанія, яка забезпечує повний цикл проектування, спорудження, запуску та експлуатації атомних електростанцій за кордоном країни. Входить до складу корпорації CNNC (China National Nuclear Corporation – Китайська Національна Атомна Корпорація). Має більш як 30-річний досвід реалізації закордонних атомних проектів.

Дата події