Запрошуємо ближче познайомитися з нашим ФСП

Уже вп'ятнадцяте на кафедрі філософії пройшла Міжнародна науково-практична конференція, присвячена проблемам творчості. Цього року говорили про те, як важливо об'єднувати творчі зусилля, результатом чого повинна ставати креатосфера – спільнота, заряджена креативною енергією та натхненням. Одним із прикладів такого об'єднання є потужне творче коло, що другий рік поспіль об'єднує  науковців  КПІ та Великотирновського університету імені Св. Кирила та Мефодія (Болгарія) на основі Угоди про співпрацю між нашими університетами. В осінньому семестрі цього навчального року до нас приїздили керівники департаменту іноземних мов ВТУ проф. Свілен Станчев та Весела Бєлчева, які поділилися ідеями щодо викладання іноземних мов у вишах на трансграничних територіях та співпраці освітян і студентів наших країн. Протягом навчального року у болгарському університеті провели свої майстер-класи проф. Марина  Препотенська, проф. Ірина Федорова, доц. Ірина Покуліта, викл. Мар'яна  Колотило. У свою чергу, велику допомогу в організації стажування болгарських друзів надали представники ФСП – зав. кафедри філософії Борис Новіков та факультету лінгвістики – зав. кафедри англійської мови Ольга  Демиденко і перекладач – магістрант ФЛ Ольга Кучеренко.

На цьогорічній конференції з творчості одним із доповідачів була Ваня Ангелова – відома болгарська письменниця, член Академії наук Болгарії, доктор філології, професор ВТУ. Гостя поділилася міркуваннями про те, що творча особистість має місію духовного вдосконалення світу, а наостанок прочитала власні вірші про Київ. Слід зауважити, що багато в чому саме завдяки зусиллям Вані Ангелової ініційовано академічні обміни між університетами та підписано документи програми "Erasmus+". Професор Борис Новіков урочисто вручив Вані Ангеловій Почесну грамоту від ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського та Подяку від кафедри філософії за освітньо-культурну міжнародну діяльність (на фото).

Болгарські колеги з великою цікавістю знайомилися з Київською політехнікою. Їх особливо вразили унікальні музейні експонати, про які розповіла директорка музею Наталя Писаревська –людина, чий інтелект і закоханість у справу давно відомі КПІшникам. Завідувач Відділу історії авіації і космонавтики ім. Ігоря Сікорського Державного політехнічного музею Олександр Болтенко провів гостей залами з моделями літаків і космічною капсулою – і на декілька годин гості  просто "зависли" в космосі унікальних спогадів, гіпотез і навіть суперечок про побудову Всесвіту. Вочевидь, музейна діяльність – це також високий вимір творчості та історичної пам'яті!

Окрему подяку хочеться висловити на адресу директора Центру культури і мистецтв Михайла Галушка за надану колегам з Болгарії можливість відвідати концерт хору ім. Г.Верьовки. Неймовірна програма цього славетного колективу запалила залу та ще раз показала силу таланту українців, а болгарські пісні у виконанні хору до сліз розчулили гостей.

На завершення візиту доцент кафедри філософії Ірина Покуліта провела авторську екскурсію столицею, показавши найяскравіші принади міста…

Марина Препотенська, д.філос.н., проф.
Ірина Покуліта, к.філос.н., доц.

Дата події