21 листопада студенти факультету соціології і права КПІ імені Ігоря Сікорського зустрілися з групою співробітників Міністерства з питань внутрішньо переміщених з окупованих територій осіб, біженців і розміщення Грузії на чолі з Міністром Созаром Субарі та Міністром з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадимом Чернишом.

Зустріч було організовано для студентів нової магістерського програми на ФСП «Врегулювання конфліктів і медіація».

Созар Субарі розповів учасникам зустрічі про досвід Грузії у справі подолання проблем біженців і внутрішньо переміщених осіб. Досвід цей для України є і важливим, і повчальним, адже випробування, що випали на долю людей, які внаслідок окупації Криму і бойових дій на Сході України були змушені покинути свої домівки, дуже подібні до тих, з яким стикалися громадяни Грузії, яких війни 1992-1993 рр. та 2008 року також позбавили даху над головою.

Про масштаби проблеми, що її довелося вирішувати Грузії, красномовно свідчить статистика, яку навів Созар Субарі: нині окупованими є 22% території країни, а до категорії внутрішньо переміщених осіб належать 7% її населення. «Головна задача – повернути наші території. Але при цьому ми не можемо забувати про людей, які їх покинули і сьогодні не мають житла. Тому ми вирішили розпочати широке будівництво, щоби забезпечити їх квартирами і будинками», – так пояснив він один із головних напрямів, за яким нині працює очолюване ним міністерство. Сьогодні житлом вже забезпечено 42% сімей біженців і внутрішньо переміщених осіб. Остаточно, за його словами, проблема має бути розв’язана за два-три роки. Понад те, навіть після звільнення рідних для цих людей міст і сіл нове житло залишиться в їхній власності.

А втім, він розповідав не лише про сьогоднішні проблеми своєї країни, але й про те, що передувало їх виникненню, і про обставини недавньої історії Грузії. Розповідав, не приховуючи ані досягнень попередніх років, ані серйозних помилок, які робило керівництво держави. Це була розповідь не пасивного свідка, а активного учасника багатьох подій, що змінили історію Грузії: ще студентом Созар Субарі брав участь у громадських рухах, потім зі зброєю в руках відстоював її територіальну цілісність під час війни 1992 – 1993 року, працював у неурядових організаціях і засобах масової інформації, в середині двотисячних років був Народним захисником (так у Грузії зветься посада омбудсмена), у 2012 – 2013 роках очолював Міністерство з виконання покарань та юридичної допомоги Грузії, а свою нинішню посаду обіймає з 2014 року. Тож його міркування щодо питань, які ще потрібно розв’язувати його країні, і як саме це слід робити – це оцінки експерта і, водночас, успішного практика.

Цілком відверто Созар Субарі відповідав на запитання студентів. Зокрема, відповідаючи на питання про помилки керівників, які в різні роки очолювали державу, він відповів, що одним із чинників зростання сепаратистських настроїв в окупованих нині регіонах була відсутність доброзичливого діалогу влади з людьми, чим одразу скористувалася Росія. А кажучи про найболючіші проблеми в сфері, якою він нині опікується, серед найважливіших він назвав питання створення робочих місць для переміщених осіб. Взагалі, спілкуючись зі студентами, Міністр з питань внутрішньо переміщених з окупованих територій осіб, біженців і розміщення Грузії розповідав багато речей, що можуть бути корисними для майбутніх фахівців з конфліктології та медіації.

Про необхідність враховувати досвід Грузії в Україні говорив після виступу Созара Субарі Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш. Робота з біженцями – це, за його словами, подолання негативних наслідків конфліктів, які розвиваються за певними законами і, часом, штучно підігріваються не лише зсередини, але й ззовні. Тож слід знати ці закони та методики запобігання конфліктам, запозичувати досвід інших, активно використовувати ці знання в реальній практиці.

«Я абсолютно переконаний, що обмін досвідом щодо подолання гострих проблем, про які сьогодні йшла мова, буде зміцнювати наше співробітництво і дружбу. А найголовніше, допомагатиме нам уникати непотрібних помилок і дозволить приймати виважені рішення в цьому схильному до конфліктів світі», – такими словами завершив зустріч ректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський.

На фото: Созар Субарі відповідає на запитання студентів

Дата події