Шановні колеги, студенти, працівники і всі присутні!. Коли ми завершували звіт минулого року, то говорили, що наступний рік буде непростим. Але хто ж знав, що настільки… Тим не менше, профспілкова організація студентів КПІ звітного року активно проводила свою діяльність. Після недовгого виходу на змішане навчання, нам знову довелося адаптуватися до нових викликів – повномасштабної агресії росіян.

Основні напрями діяльності профкому:

– соціальний захист;

– житлово-побутова робота;

– оздоровча робота;

– інформаційна робота;

– культурно-спортивна робота;

– підтримка студентів та працівників, які проходять службу в СОУ;

– гуманітарна підтримка мешканців Києва та Київщини.

Соціальний захист залишався пріоритетним напрямом нашої діяльності й цього року.

Профком студентів КПІ спільно зі студентськими організаціями інших університетів  боровся за збереження ліміту стипендіатів на рівні 45%  – для цього ми провели значну інформаційну роботу і стали співініціаторами відеозвернення до Кабінету Міністрів України з вимогою не забирати у студентів стипендії. В результаті КМУ видав нову постанову, де ніби повернув збільшений ліміт. Однак з 1 січня виявилося, що кількість отримувачів стипендії все ж таки знизилася. Тому було зроблено термінове звернення до МОН, і, врешті-решт, ліміт у 45% все ж повернуто. Дякуємо членам Вченої ради КПІ, які відгукнулися на наше прохання і погодилися екстрено зібратися, щоб затвердити цю цифру.  На жаль, обсяг фінансування на цей семестр зменшено, але ми віримо, що ситуація покращиться.

Студентам, які мають важке матеріальне становище, видається грошова допомога. Особливо це актуально зараз для студентів, які вимушено стали внутрішньо переміщеними особами, та інших категорій.

Профком студентів постійно бере участь у роботі всіх комісій, де вирішуються студентські питання.

У сфері житлово-побутової діяльності профком студентів співпрацює з дирекцією студмістечка та завідувачами гуртожитків.  Брали постійну участь в інспекції гуртожитку №5 і постійно підтримуємо його уже після запуску – це і допомога при заселенні, і проведення соціальних заходів тощо.

Члени профкому беруть постійну участь у всіх комісіях з правопорушень. Мета цієї діяльності не каральна, а виховна.

Також уже в умовах воєнного стану профком організував і провів заходи в межах Дня захисту дітей, допомагав і допомагатиме в забезпеченні функціонування дитячих кімнат.

Нині активісти студентської профспілки допомагають у переселені студентів до гуртожитків, обладнаних усім необхідним для безпечного і максимально комфортного проживання.

Можливості оздоровчої роботи з минулого року змінилися докорінно.

У 2021 році придбано спортивний інвентар для оздоровчого комплексу "Маяк" (дякуємо профкому працівників), також направлено активістів для організації культурної та спортивної роботи на цій базі відпочинку. Крім того, силами профкому студентів у студентських корпусах ОК "Маяк" вдалося розширити мінікухню. Є багато й інших планів, які ми обов'язково втілимо в життя після деокупації Лазурного та всієї Херсонщини.

Для турклубу "Глобус" у 2022 році було передано спортивний та туристичний інвентар. 

Організовуємо видачу посвідчень для безкоштовного відвідування басейну КПІ для всіх студентів та аспірантів – за звітний період понад 500 студентів скористались цим правом, цього року вперше була можливість відвідувати басейн літом.

Інформаційна робота в умовах дистанційного навчання  має ключове значення. Для комунікації використовується сайт профкому студентів, група в мережі "Фейсбук", канал в телеграмі, сторінка в інстаграмі. На всі ці ресурси надходять звернення від студентів. Підготувати відповідь на частину з них достатньо просто, а щоб відповісти на інші, потрібна масштабна робота із залученням підрозділів КПІ, що дає змогу вирішувати проблеми на ранніх стадіях. Також на ресурсах публікуємо актуальну інформацію про події в КПІ, освітній процес,  можливості для дозвілля, оздоровлення тощо.

Інформаційні ресурси допомагають нині й залучати кошти і гуманітарну допомогу.

Варто відзначити інформаційну роботу в період вступної кампанії, коли багато звернень надходять не лише від абітурієнтів, а й від їхніх батьків.

Культурно-спортивна робота стала особливо помітною, коли університет півтора місяця працював за змішаною формою навчання. Вдалося провести Спартакіаду першокурсників, яка зібрала дуже велику кількість учасників. Також було проведено інші змагання серед усіх курсів, наприклад, чемпіонат з волейболу на оновленому з ініціативи профкому студентів волейбольному майданчику, турніри з мініфутболу, пейнтболу, заходи до Міжнародного дня студентського спорту.

Після повномасштабного вторгнення рашистів до традиційних заходів додалися тренінги з питань мінної безпеки від Національної гвардії України,  заняття для волонтерів, які займатимуться лікуванням посттравматичних стресових розладів.

Окрім того, минулого року була започаткована ініціатива трансляції футбольних матчів на надувному екрані. Було проведено більше ніж 20 трансляцій, глядачами яких стали близько 3000 здобувачів вищої освіти. 

Вдалося розширити співпрацю з ФК "Шахтар" – студенти отримували багато як безкоштовних квитків на футбольні матчі, так і квитків за пільговими цінами.

Після повномасштабного вторгнення. З 24 лютого профком студентів перейшов на військові рейки: деякі активісти вступили до лав ТрО; ті, що були не в Києві, допомагали на місцях; а ті, що залишилися в Києві, долучилися до роботи з підтримки життєдіяльності університету та допомоги в обороні міста. Також вдалося зібрати і передати гуманітарну допомогу студентам Харківського політехнічного інституту.

Профком студентів виділяв кошти на придбання спорядження для  студентів і працівників, залучених до оборони країни. Але цих коштів було недостатньо, тому було організовано ще низку заходів із залучення коштів: благодійні ярмарки, концерти, лотереї. Завдяки всьому цьому станом на сьогодні придбано спорядження на суму 234 665 грн. Допомога триватиме і надалі, і з вашою допомогою ми зможемо дуже багато. Дякуємо за підтримку цієї (і не лише цієї) роботи інформресурсам КПІ, особливо – ДНВР.

Також було створено робочу групу "Гуманітарний штаб профкому студентів", який займається допомогою постраждалим мешканцям Київщини: проводить збір речей, посуду, їжі, засобів гігієни для постраждалих мешканців Бородянської об'єднаної територіальної громади, для інтернату, евакуйованого з Харківщини, для військового госпіталю та й для студентів і працівників КПІ, які через війну потрапили в скрутне становище.

Ми дякуємо всім, хто платить профвнески. Всім, хто жертвує кошти. Всім, хто приносить речі, іншу гуманітарку. Всім, хто допомагає інформаційно.

І, звісно, дякуємо всім, хто воює, – саме завдяки вам ми можемо сьогодні збиратися.

Також  дякуємо нашим партнерам, завдяки яким ми маємо змогу допомагати  людям ефективніше. Особливо хочемо відзначити в цьому плані ГО "Академічний простір" та її керівницю Ольгу Ілляш.

Як підсумок хочемо сказати, що Колективний договір зі студентами в цілому виконано, а складаючи плани роботи на рік наступний, ми віримо, що спільними зусиллями переможемо!

Дата події