Перше в цьому році засідання Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулося 23 січня. Серед інших питань його учасники розглянули й звіти про підсумки діяльності за відповідними напрямами у 2022 році проректора з адміністративної роботи Вадима Кондратюка та проректора з міжнародних зв'язків члена-кореспондента НАН України С.І.Сидоренка. На наступних засіданнях перед Вченою радою звітуватимуть й інші проректори та очільники ключових для університету підрозділів. "Київський політехнік" традиційно знайомитиме читачів з положеннями їхніх доповідей. А відкривають низку цих публікацій матеріали звіту В.А. Кондратюка. 

Опікуються майном, дбають про безпеку і комфорт

Зі звіту проректора з адміністративної роботи Вадима Кондратюка

на засіданні Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського 23 січня 2023 р.

Департаменти господарської роботи, майнових та соціальних питань і безпеки традиційно опікуються комфортним та безпечним функціонуванням матеріально-технічної бази університету для забезпечення навчальної й наукової діяльності здобувачів вищої освіти і співробітників КПІ ім. Ігоря Сікорського. До майнового комплексу університету належать 32 навчальних корпуси, 21 гуртожиток, Центр культури та мистецтв, Науково-технічна бібліотека, господарські споруди, 6 житлових будинків і 4 бази відпочинку.

Департамент господарської роботи забезпечує функціонування, утримання, проведення ремонтних робіт та благоустрою об'єктів університету. Загальний обсяг коштів на проведення ремонтно-відновлювальних робіт склав 11,2 млн грн (на 70% менше, ніж у 2021 р.). Силами працівників Виробничо-експлуатаційного комбінату виконано значний обсяг робіт: за умов воєнного стану – на 7,6 млн грн (на 33% менше, ніж у 2021 р.). Зокрема відремонтовано укриття, облаштовано пункти незламності, підтримується робота систем водо-, тепло- та електропостачання під час аварійних, планових та стабілізаційних відключень електроенергії. Також відремонтовано бюветний комплекс, планується встановлення там системи очищення (спільно з ХТФ), на території кампусу облаштовано блокпости, підвезено дрова для їх обігріву.

Основні зусилля по утриманню матеріальної бази студмістечка були спрямовані на покращення умов проживання студентів. Загальні  витрати склали близько 66 млн грн, з них за комунальні послуги – понад 38 млн грн. Надходження до бюджету студмістечка – понад 88 млн грн, з них бюджетних коштів – 1,7 млн грн. Основний обсяг ремонтних робіт у гуртожитках виконано ремонтно-будівельною дільницею служби експлуатації студмістечка. Також у гуртожитках були організовані й укомплектовані необхідними засобами найпростіші укриття.

Витрати на комунальні послуги за минулий рік склали 4,5% бюджету університету. При цьому тарифи на теплову енергію для навчальних корпусів зросли на 28%,  на електричну енергію – на 68%, на холодну воду – на 20%. За минулий рік, порівняно з 2021-м, відбулося скорочення споживання теплової енергії на 22,5%,  електричної енергії – на 31%, холодної води – на 20%, споживання природного газу скоротилось на 38%.

На заходи з енергозбереження у минулому році витрачено майже 700 тис. грн. У навчальних корпусах та гуртожитках встановлено металопластикових вікон та дверей вхідних груп площею 145 м2 на суму 656 тис. грн. Через пошкодження ворожими ракетами критичної енергетичної інфраструктури міста, в університеті траплялися збої з подачею води та тепла. Тож фахівці ВГЕ та ВГМ докладали значних зусиль для відновлення постачання енергоресурсів. Спільно з НН ІАТЕ розробляється програмне забезпечення для системи віддаленого енерго- та температурного моніторингу, яке вже проходить тестування. Для заощадження коштів на комунальні послуги службою енергоменеджменту спільно з фахівцями студмістечка було законсервовано гуртожитки №№ 1, 6, 10, 11 і філію 22-го гуртожитку та проведено компактне заселення студентів. Також було розроблено і впроваджено програму забезпечення життєдіяльності університету за освітнім, науковим та адміністративним напрямами в умовах віялових відключень електроенергії. У 32 навчальних корпусах встановлено обладнання та прокладено інтернет-мережу для дистанційної передачі даних з вузлів обліку теплової енергії. У 2023 р. продовжимо роботи з пошуку альтернативних джерел енергії, термомодернізації будівель, дистанційного енергомоніторингу, модернізації електричного та теплового господарства.

kpi images

Автотранспортне підприємство працює на засадах госпрозрахунку. Видатки його у минулому році зменшились на 2,2%, а доходи – на 12%. Від сторонніх юридичних та фізичних осіб за надання платних автопослуг отримано майже 912 тис. грн. Вбачається перспективним оновлення рухомого складу та придбання спецтехніки.

Пожежній безпеці на території та об'єктах університету приділяється особлива увага, зокрема щоквартально перевіряється працездатність автоматичних систем пожежної сигналізації, проведено технічне обслуговування 1800 вогнегасників, перевірено працездатність внутрішнього протипожежного водогону, закуплено пожежний інвентар для студмістечка та для облаштування укриттів  тощо. Загалом на протипожежні заходи торік витрачено 2,2 млн грн.

Щодо благоустрою університету: після ремонтних робіт відновлено дорожнє покриття за першим навчальним корпусом, територія по вул. Янгеля, триває облаштування території вздовж вулиці Борщагівської та за 28-м навчальним корпусом. Загалом завезено близько 250 т родючого ґрунту, закладено електричні кабельні лінії для 27 електричних опор, виготовлено понад 30 лав для відпочинку, посаджено близько 175 дерев. На площі Знань встановлено новий артоб'єкт "Вируюча модель творчої ДНК". Зауважу, що господарська робота здійснювалась у співпраці з Радою з питань розвитку університету, обговорювалися та затверджувалися проєкти благоустрою, приймались рішення щодо виділення фінансування на утримання і покращення матеріально-технічної бази КПІ.

Центр студентського харчування у найскладніший для нашого міста й університету період спільно з департаментом навчально-виховної роботи організували харчування працівників і студентів, представників поліції та ТРО, які забезпечували безпеку, життєдіяльність та безперебійну роботу університету. Протягом року щоденно надавалися послуги з харчування курсантам ІСЗЗІ. ЦСХ успішно пройшов перевірку Державною продовольчо-споживчою службою.

Відділом організаційної роботи створено та забезпечено функціонування безпечного простору – "Клубу сімейного дозвілля" для перебування там дітей співробітників і здобувачів освіти у робочий час, враховуючи воєнний стан та відсутність можливості дітям відвідувати освітні заклади.

Департаментом майнових і соціальних питань спільно з департаментом господарської роботи та з представниками ННЦ ІМЯО було обладнано притулок для тварин, евакуйованих із зони бойових дій. Оздоровчий сезон минулого року було скасовано. Забезпечувалося лише збереження інфраструктури на базах відпочинку та підтримання належного стану всіх будівель і прилеглої території.

Торік було створено Раду з питань здійснення закупівель – дорадчо-консультативний колегіальний орган для координації та нормативно-методичного забезпечення закупівель. Відділом закупівель укладено 499 угод та проведено 703 процедури закупівлі. Показник "пропозиція на торги" склав 2,4, що на 25% вищий за середній по Україні, показник кількості проведених закупівель є найбільшим серед ЗВО. Відділ матеріально-технічного постачання протягом року здійснював контроль за виконанням договорів, забезпечував координацію між постачальниками та структурними підрозділами університету.

Відділ контролю використання площ. Площа навчальних корпусів КПІ складає 353 тис. м2, з яких 168 тис. м2 виділено для навчальної діяльності та 5 тис. м2 – для наукової. У минулому році в навчальний фонд було переведено 7 269 м2. В оренду здавалося 3 520 м2, за що університет отримав надходжень у сумі 1,5 млн грн.

kpi images

Соціально-побутовий відділ забезпечував якісне обслуговування житлових будинків. Зокрема, проведено ремонт у погребах та підвальних приміщеннях. У відділі ведуться 44 облікові справи постраждалих від аварії на ЧАЕС. Співробітниками департаменту майнових і соціальних питань створено пункт незламності в кімн. 157 першого корпусу. Приміщення обладнане ноутбуками, швидкісним інтернетом, світлом і приладами для друку.

Злагоджено працював колектив департаменту безпеки: посилили співпрацю з правоохоронними органами, запровадили спільні заходи з працівниками поліції та СБУ щодо перевірки території на наявність підозрілих осіб та вибухонебезпечних предметів, забезпечували  цілодобовий допуск до укриттів під час повітряної тривоги, на постійній основі здійснювали спільні патрулювання з працівниками поліції та заходи щодо унеможливлення порушень комендантської години із застосуванням систем відеонагляду, на постійній основі проводились спільні комплексні заходи з представниками кіберполіції та СБУ щодо унеможливлення кібератак на сервери та інформаційні ресурси університету та ін. На території КПІ було встановлено 15 нових сучасних камер відеоспостереження з можливістю розпізнавання облич у нічний час, сім стаціонарних постів облаштували системами відеонагляду, що значно підвищило ефективність чергувань.

У структурі Центру фізичного виховання та спорту  сформовано 7 спортивно-оздоровчих секцій, які відвідують близько 400 студентів, а також збірні команди з п'яти видів спорту. За звітний період у ЦФВС за участю збірних команд КПІ пройшли два турніри та чемпіонати серед ЗВО м. Києва та три турніри різних рівнів. Збірна КПІ з футзалу зайняла перше місце у змаганнях серед ЗВО м. Києва, збірна з волейболу посіла перше місце відкритого чемпіонату м. Києва серед чоловічих команд. Відбулися три благодійні турніри з футболу на підтримку ЗСУ, турнір з мініфутболу пам'яті В.Молчанова. Утримання та розвиток ЦФВС здійснюється за рахунок надання платних спортивних послуг, торік було отримано 3 млн грн (на 36% менше, ніж у 2021 р.). ЦФВС "Політехнік"  може забезпечити проведення змагань різного рівня з різних видів спорту, однак для його конкурентоспроможності серед сучасних спортивних закладів м. Києва потрібно суттєво оновити матеріально-технічну базу: здійснити реновацію будівлі та інженерних мереж, капітальний ремонт чаші басейну та футбольних полів.

kpi images

З початком воєнної агресії зусилля відділу цивільного захисту були зосереджені на створенні оперативного штабу для керівництва діями університету, розробленні інструкцій та рекомендацій з питань цивільного захисту, встановленні на даху гуртожитку №15 сирени оповіщення, проведенні спеціальних тренувань тощо. Для захисту учасників освітнього процесу підготовлено та укомплектовано майном три захисні споруди, 15 найпростіших укриттів у навчальних корпусах та 14 у гуртожитках студмістечка загальною місткістю 6,5 тис. осіб, їх атестовано працівниками ДСНС і поліції. У першому корпусі, НТБ, гуртожитках №№ 9, 13, 14, 22, приміщенні профкому студентів облаштовано пункти незламності з постійним електропостачанням та бездротовим доступом до мережі Інтернет.

Дякую всім господарським службам університету за злагоджену й самовіддану роботу, зичу всім здоров'я та мирних днів.

Дата події