До КПІ завітав Мауріціо Аскеро, фешн-менеджер і співвласник компанії Maas Markets Ltd, щоб обговорити можливість установлення меморіальної дошки видатному фізикові Георгію Де-Метцу.

Де-Метц був ректором Київської політехніки в 1919—1920 роках, завідував кафедрою фізики. Професор відомий своїми дослідженнями в галузі радіоактивності й рентгенографії, дифракції, ефектів, пов’язаних з гравітацією. З ініціативою вшанувати пам’ять науковця виступили іноземні підприємці, які мешкають у будинку, що свого часу побудував і в якому жив Де-Метц. На зустрічі сторони домовилися про співпрацю та обговорили подальші кроки створення меморіалу.

«Наші італійські друзі виступили з ідеєю, запропонували структуру й дизайн меморіальної дошки. А ми, КПІшники, готові допомогти в реалізації такого проєкту, щоб увічнити пам’ять нашого ректора і професора в місті Києві. Звісно, попереду велика робота, пов’язана з художніми експертизами, з обговоренням проєкту з громадськістю, зі студентством, але ми сподіваємось, меморіальна дошка з’явиться в будинку на вулиці Гончара, 44. Це буде чудове доповнення до Алеї зірок, де є пам’ятний камінь на честь Де-Метца», — розповідає проректор з міжнародних зв’язків КПІ Сергій Сидоренко.

Дизайн дошки розробляє італійський архітектор і дизайнер Паоло Коя. Перед початком роботи він відвідав будинок ученого, дослідив його біографію та внесок у світову науку.

«Я тут, щоб представити проєкт. І я дуже щасливий бути причетним до створення чогось, сповненого глибоким сенсом. Я думаю, це надзвичайний проєкт для нас, гарна нагода показати, якою людиною був Де-Метц, пояснити, що він робив. Я вирішив зробити пам'ятний знак, сповнений символізмом: головний корпус КПІ — один з таких символів», — ділиться пан Коя.

Дата події