28 вересня відбулась урочиста подія з приводу введення в експлуатацію нових «спектральних» каналів, які з’єднають українську мережу для науки та освіти УРАН із загальноєвропейською мережею GÉANT — мережею, що об’єднує всі наукові та освітні заклади Європи й слугує для передавання інформації між ними. 100-гігабітні канали «Київ — Познань», та «Київ — Кишинів» відтепер офіційно введені в роботу. Захід, організований проєктом EaPConnect, який є частиною фінансової ініціативи Європейського Союзу EU4Digital, відвідали представники комітету Єврокомісії DG NEAR, Міністерств освіти і науки України та Молдови, мережі GÉANT, Асоціації користувачів Української науково-освітньої телекомунікаційної мережі «УРАН», Національної мережі для науки і освіти Молдови RENAM.

«Це дуже прогресивна історія. Якщо порівнювати з іншими країнами Східного партнерства, то ми зробили величезний крок уперед. Щоб використовувати мережу GÉANT, потрібно володіти науковим потенціалом, бо саме наука створює дуже великі обсяги даних, які потребують їх розподільного оброблення чи можуть бути отримані з чисельних європейських наукових інфраструктур, а отже, потребують їхнього передавання з/у Європу. Відтепер українські установи зможуть використовувати ці дані з європейських науково-дослідних інфраструктур і отримувати чисельні сервіси для науки та освіти, які пропонує GÉANT і які де-факто вже є стандартними для європейських науково-освітніх установ. Це великий крок для України з інтеграції в європейський науковий простір», — пояснює виконавчий директор Асоціації УРАН Євгеній Преображенський.

Отримані в результаті цієї співпраці послуги для науки і освіти допоможуть студентам і викладачам в мобільності, організації відеоконференцій тощо.

«Ця інфраструктура слугує досягненню стратегічних цілей проєкту EaPConnect, зміцнює та розширює загальноєвропейську науково-освітню мережу GÉANT і скорочує цифровий розрив у Європі», — повідомляють в Асоціації УРАН.

Будівництво нових «спектральних» каналів реалізовано в рамках грантової програми ЄК EaPConnect, яку створив у 2015 році Євросоюз для країн Східного партнерства: України, Молдови, Грузії, Вірменії, Азербайджану та Білорусі. В Україні проєкт реалізовує Асоціація УРАН, яку заснували ВНЗ України IV рівня акредитації, установи НАН та Академія педагогічних наук України. Базується УРАН у КПІ ім. Ігоря Сікорського. Головою Ради Асоціації є перший проректор КПІ Юрій Якименко.

«Під час спільної реалізації проєкту EaPConnect країни Східного партнерства налагодили міцні зв’язки між науково-освітніми спільнотами, що забезпечило високоякісний обмін даними, сприяло підвищенню конкурентоспроможності та інтеграції у глобальне інформаційне суспільство, — зазначив на відкритті нових „спектральних“ каналів перший заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко. — Така співпраця не лише підтримує Україну та країни Східного партнерства у розширенні власних науково-освітніх можливостей, а й означає великий крок до інтеграції у Європейський дослідницький простір».

Дата події