Сучасні, не відомі раніше, матеріали навчилися виробляти вітчизняні вчені для потреб різних галузей економіки. Зокрема, перспективними є технології перероблення відновлюваної рослинної сировини, що сприяє сталому розвитку суспільства, вирішенню екологічних та економічних проблем у виробництві.

Науковці кафедри екології та технології рослинних полімерів ІХФ уже не один рік досліджують способи отриманням целюлози із недеревної рослинної сировини екологічно безпечними методами та екстракції з неї наноцелюлози. Якби інженерів навчали писати вірші, вони в одах прославили б цей продукт – наноцелюлоза біосумісна, здатна до біорозкладання, прозора, надзвичайно міцна, може замінити метал і пластик, псевдопластична (в'язка у звичайних умовах і рідка при фізичній взаємодії). Тому надлегкі й надміцні матеріали з неї використовують для деталей машин, в електроніці, харчовій, паперовій, нафтовій промисловості, медицині та ін. А сьогодні – і в абсорбуючих пов'язках та бронежилетах. Світовий ринок наноцелюлози у 2022 році оцінювався в 756,80 млн доларів США, і очікується, що протягом 2022-2027 років середньорічний темп зростання складе 21,56%.

Створенню нових функціональних матеріалів на основі наноцелюлози присвятила свою наукову діяльність молода дослідниця – асистентка кафедри Е та ТРП Ольга Ященко.

"Науково-дослідною роботою я почала займатися ще навчаючись у магістратурі, – розповідає вона. – Зацікавленість в проведенні експериментів у хімічній лабораторії кафедри та любов до рідного КПІ стали поштовхом до вступу в аспірантуру. Працювала під науковим керівництвом професора Валерія Анатолі-йовича Барбаша. Зокрема, на основі наноцелюлози створювали зміцнені папір та картон, прозорі, біорозкладні, електронопровідні наноплівки тощо".

Разом з колегами молода вчена виконувала дослідження для держбюджетних робіт кафедри, неодноразово була відповідальним виконавцем держбюджетних тематик. "Роботи завжди були змістовними, насиченими експериментами, дослідженнями", – згадує вона. У процесі роботи науковиця ознайомилася з сучасним лабораторним обладнанням, інструментальними методами дослідження, опанувала нові методики дослідження наноматеріалів.

У 2021 році Ольга Ященко успішно захистила дисертаційну роботу на здобуття ступеня кандидата технічних наук. Звісно, її було присвячено технології отримання наноцелюлози із недеревної рослинної сировини. "За час роботи над дисертацією проведено сотні досліджень, отримано унікальні наукові результати, – ділиться фахівчиня. – Це дало змогу стати співавторкою значної кількості наукових статей, опублікованих у журналах з високим імпакт-фактором, патентів, технологічних інструкцій, брати участь у міжнародних науково-технічних конференціях".

Робота в лабораторії, наукові розвідки, а надто отримані результати надихали, додавали сил і наснаги на нові дослідження та ідеї. Її цілеспрямованість та завзяття не лишилися непоміченими. Наприкінці року науковицю було удостоєно дворічної стипендії КМУ для молодих учених як авторку актуальних науково-технічних розробок.

Але є в Ольги Василівни ще одне захоплення – робота зі студентами. Колектив кафедри доброзичливо опікується молодою дослідницею, тож вона успішно поєднує наукову та викладацьку діяльність, веде лабораторні роботи. "Робота викладача – цікава та захоплива: у ній розкриваються фахові знання педагога, науковця, менеджера. А ще потрібно знайти індивідуальний підхід до кожного студента", – ділиться О.Ященко.

У планах молодої вченої – продовжувати наукові дослідження, поєднувати їх з викладанням та збагачувати свої наукові здобутки.

Розповідаючи про свої напрацювання, науковиця висловлює вдячність своєму науковому керівникові проф. В.А.Барбашу та всьому колективу кафедри Е та ТРП, а також кафедри хімічної технології кераміки та скла, де закінчила магістратуру: "Завдячую своїм наставникам, які прищепили інтерес до наукових досліджень". Та найбільшу підтримку, за словами дослідниці, вона має від своєї сім'ї: "Я вдячна своєму чоловікові (до речі, з ним ми зустрілися в стінах рідного університету), своїй донечці, мамі, батькам чоловіка. Їхня підтримка та допомога є важливою складовою у досягненні мого успіху".

Цілком закономірно, що викладачка переймається проблемами своїх студентів: "Дуже шкода, що сьогодні студенти не мають змоги навчатися в аудиторіях та лабораторіях. Але це тимчасово. Я бажаю всім студентам знаходити можливість вчитися, проводити дослідження, висловлювати своє наукове бачення і отримувати грандіозні результати. Доки є час, потрібно змістовно проживати студентське життя: вчитися, товаришувати, досліджувати, досягати нових результатів!"

Надія Ліберт