Цього року девізом відзначення Дня бібліотек у Науково-технічній бібліотеці КПІ ім. Ігоря Сікорського стали слова "Бібліотека жива!" Це означає бути і різноманітними, і екологічними, і відкритими, і дієвими!

Програма свята включала в себе інсталяцію "Бібліотека жива" біля маятника Фуко, акцію "Таємна книга" у вестибюлі бібліотеки, флешмоб "Літай, живи з Бібліотекою КПІ", публічний звіт бібліотеки та фото-челендж у фейсбуку від Української бібліотечної асоціації.

Інсталяція "Бібліотека жива" біля маятника Фуко унаочнила заклик бути дієвими разом з бібліотекою. Акція "Таємна книга" – п'ятдесят  книг від тридцяти цікавих особистостей – мала великий успіх. Загорнуті в екопапір книги з коментарем від дарувальника про те, чому цю книгу варто прочитати, розлетілися за 2 години!

Перед офіційною частиною відбувся флешмоб "Літай, живи з Бібліотекою КПІ". Усі студенти, які того дня завітали до бібліотеки, об'єдналися та запустили паперові літачки з усіх її поверхів.

"Ми вдячні усім, хто весь цей час був з нами! Ніяка пандемія і ніякий карантин нам не стане на заваді, тому що разом ми здатні подолати будь-які виклики, які ставить перед нами життя!" – наголосила директорка Науково-технічної бібліотеки КПІ Оксана Бруй, відкриваючи офіційну частину. Це був публічний звіт бібліотеки за рік, що минув, та розповідь про плани її колективу на майбутнє.

Отож промовці розповідали про інформаційні ресурси, колекції бібліотеки та бібліотечний фонд (завідувачка відділу комплектування та наукової обробки документів Оксана Дмитрунь); про те, чому важливо розвивати відкриту науку і як бібліотека сприяє інтеграції університету в світову освіту і науку (помічниця директора з інформаційної підтримки освіти та досліджень Євгенія Кулик); про наукову діяльність бібліотеки (вчений секретар Світлана Барабаш); про те, завдяки чому бібліотеці вдалося не знизити темпи в освітніх, культурних і наукових заходах (керівниця  напряму культурно-освітньої роботи Марія Лапшина) та про інше.

Окрім працівників бібліотеки виступили й ті, хто мав досвід у взаємодії та співпраці з нею. Консультант компанії Elsevier у Центрально-Східній Європі Бартоломей Вєнцковський не лише привітав її зі святом, але й розповів про співпрацю університету та компанії. "Бібліотека – це перше місце, куди ви підете з питаннями із наукової діяльності або з інших інформаційних питань. Я хотів би, щоб бібліотека залишалася головою і душею КПІшної наукової спільноти", – так завершив він свій виступ. Подякувала бібліотеці за допомогу в організації різноманітних заходів організаторка і ведуча проєкту "PostArt" Ольга Максимів. І, певна річ, з теплими привітаннями до співробітників зверталися викладачі та представники підрозділів університету.

А виконавча директорка ВГО "Українська бібліотечна асоціація" Ярослава Сошинська зачитала привітання працівникам Науково-технічної бібліотеки КПІ ім. Ігоря Сікорського від Президента України. Вона також наголосила, що саме у бібліотеці КПІ реалізувався проєкт "Підтримка для українських переміщених університетів" за сприяння посольства США.

І, вже за доброю традицією, привітав працівників бібліотеки з їхнім професійним святом голова Вченої ради університету Михайло Ільченко. Він також зробив бібліотеці подарунок – книгу "Академік Михайло Ільченко. 60 років разом з КПІ".

Насамкінець Оксана Бруй зачитала привітання від ректора університету Михайла Згуровського, а студенти презентували свій подарунок – відео про бібліотеку КПІ!  

Отож бібліотека КПІ дійсно жива і розвивається разом з усією спільнотою КПІ.

Євгенія Зуєва, піар-менеджерка відділу перспективного  розвитку бібліотеки КПІ

Дата події