Як уже повідомляв "Київський політехнік", нещодавно КПІ ім. Ігоря Сікорського, ТОВ "Метінвест Холдинг" і ТОВ "Технічний університет "Метінвест Політехніка" підписали меморандум про організацію партнерства та співпрацю у сфері освітньої, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності. Серед основних напрямів співпраці – спільне виконання КПІ ім. Ігоря Сікорського і ТОВ "Технічний університет "Метінвест Політехніка" науково-дослідних, дослідно-конструкторських та інших видів наукових робіт на замовлення ТОВ "Метінвест Холдинг" на підставі окремих договорів.

Про саме такий напрям співпраці кореспонденту "КП" розповів доктор технічних наук, професор кафедри теплоенергетики Михайло Абдулін: "Наукові зв'язки теплоенергетичного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського з підприємствами металургії України і безпосередньо з ТОВ "Метінвест Холдинг" існують давно. Наприкінці минулого сторіччя співробітники кафедри автоматизації теплоенергетичних процесів проводили великий обсяг робіт на Єнакієвському металургійному комбінаті. А вже на початку 2000-х років розпочався, можна сказати, новий етап співпраці київських теплоенергетиків з металургами. В лабораторії горіння, яку очолював доктор технічних наук, професор Володимир Христич, було створено універсальну струменево-нишову технологію спалювання (СНТ), яка широко впроваджується в різних сферах промисловості України. Нині печі хімічної промисловості, зерно- та жомосушарки, контактні водонагрівачі, котли Теплокомуненерго, великі енергетичні котлоагрегати (загалом понад 1000 об'єктів) модернізуються на основі сучасної високоефективної технології під керівництвом Михайла Абдуліна та наукового керівника ТОВ "СНТ" Геннадія Дворцина (на цьому підприємстві працюють співробітники, випускники та студенти теплоенергетичного факультету). Протягом 2003-2008 рр. десятки різноманітних об'єктів ПАТ "Запоріжсталь" були оснащені пальниками на основі СНТ. Це всі мартенівські печі, міксери, всі пости сушки та розігріву стальковшів, печі аглофабрики та ін. Для різних об'єктів економія палива складала від 20% до 60%.

Крім того, забезпечено значне підвищення якості технологічного процесу, екологічної безпеки та надійності роботи обладнання. На підприємстві ПАТ "ММК ім. Ілліча" у м. Маріуполь за останні роки модернізовано більше двох десятків печей, підігрівачів та стендів сушки та розігріву стальковшів зі значним еколого-економічним ефектом. На аглофабриці "ММК ім. Ілліча" модернізовано всі вогнетехнічні об'єкти, де використовується газ. Завдяки СНТ значно вдосконалюються складні технологічні процеси. Наприклад, властивості СНТ надають можливість наблизити склепіння печі до агломерату, що суттєво дозволить зменшити питомі витрати палива на одиницю продукції.

Мартенівська піч металургійного заводу  Запоріжсталь

Успіхи теплотехніків КПІ не залишаються непоміченими і на інших підприємствах металургійної галузі. Вже кілька місяців керівництво ПАТ "Дніпровський меткомбінат" (м. Кам'янське) разом з теплоенергетиками розробляє плани кардинальної модернізації доменного виробництва.

Під час підписання меморандуму, про який ми згадали на початку цього матеріалу, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський наголосив: "Підписання меморандуму відповідає нашій стратегічній меті. Відповідаючи на ті виклики, які стоять перед ТОВ "Метінвест Холдинг", будемо вдосконалювати стартапи та інноваційні проєкти, над якими працюють наші вчені, й на цьому шляху будемо досягати спільних цілей".

Дата події