Історія бібліотеки Київського політехнічного інституту нараховує понад століття. Тут збереглося чимало унікальних раритетів. Уже протягом десяти років формується фонд рідкісних і цінних документів. Одна з колекцій фонду є особливо цінною. Умовно вона має назву "Стародруки" і складається з книг до 1850 року видання включно.

Українська бібліотечна енциклопедія стародруками називає "видання, надруковані з середини XV ст., від початку запровадження друкарства в Європі, до 1830 р. включно (міжнарод. термін Hand Press Book – книги періоду ручного друку), до запровадження машин у друкарській справі, на ручних верстатах, на ганчір'яному папері".

У бібліотеці Київської політехніки таких книжкових пам'яток небагато, тому було прийнято рішення приєднати до колекції і книги до 1850 року видання. Тут зібрано документи з питань науки, техніки і різних технологій, економіки, архітектури, сільського господарства. Надходили вони до бібліотеки шляхом закупівлі, дарування професорів, викладачів та студентів КПІ, сторонніх благодійників, перерозподілу фондів інших бібліотек та книгообміну. На сьогодні зібрано понад сто назв та півтори сотні примірників. Формування колекції ще не завершено, ми продовжуємо її поповнювати.

Кожне з видань унікальне. Деякі з них – багатотомники. Майже половина написані французькою мовою, інші – латиною і російською, німецькою та англійською мовами. За цільовим призначенням тут представлено навчальні посібники, наукові роботи і дослідження, довідкові видання, звіти, каталоги, дисертації. Належать вони до різних галузей знань: математика, фізика, хімія та хімічна технологія, проєктування механізмів і машин, історія, географія, економіка тощо. Серед авторів – славетні вчені.

Найстаріші видання належать до розділу "Хімія", і ними пишається бібліотека:

"Elementa chemiae, quae anniversario labore docuit, in publicis, privatesque, scholis" Германа Бургаве в двох томах 1732 року видання, надруковано в Лейдені (сучасні Нідерланди) (на фото). У першому томі викладено історію та головні засади хімічної науки, а другий том представляє рецепти і суміші речовин, цікаві для лікарів і фармацевтів. Герман Бургаве (1668-1738) – видатний нідерландський лікар, хімік, фармацевт і ботанік, оригінальна і талановита людина, ректор Лейденського університету, всесвітньо відомий на свій час як теоретик медицини, так і практик. "Основи хімії" – прижиттєве видання вченого. На форзацах обох томів зберігся власницький знак: Planek 1779. Серед сторінок першого тому знайдено невеличкий клаптик паперу, згорнутий вдвоє і списаний бісерним почерком, схожим на почерк власника. На титульному листі зберігся відбиток печатки "Київський Індустріальний Інститут", з чого можна зробити висновок, що видання потрапило до бібліотеки в 30-х роках ХХ ст.;

– тритомне "Elemens de Сhimie" (1796) та чотиритомне "Chimie applique eauxarts" (1807) французького хіміка, лікаря, промисловця, політичного діяча та професора Політехнічної школи в Парижі Жана Антуана Шапталя (1756-1832). Обидва видання також прижиттєві;

–  "Traite elementaire de chimie – presente dans un ordre nouveau et d'apres les decouvertes modernes" (1789) французького вченого Антуана Лавуазьє (1743-1794), засновника сучасної хімії.

Усі документи XVIII ст. найближчим часом будуть внесені до Державного реєстру книжкових пам'яток України. Але і "молодші" (після 1800 р.) видання з хімії мають велику історичну і наукову цінність. Наприклад, роботи Клода Бертолле – засновника вчення про хімічну рівновагу та автора формули так званої бертолетової солі (солі хлоратної та гіпохлоритної кислот) або Германа Коппа – німецького хіміка, одного із засновників історії хімії як сучасної наукової дисципліни, та інших.

У колекції також представлено понад півтора десятка видань з математики початку ХІХ ст. Це курси лекцій, навчальні і практичні посібники, збірники завдань. Серед них:

"Алгебра, соч. Бурдона, принятая в руководство для преподавания в Институте Корпуса путей сообщения" (1833). Це переклад російською підручника відомого у Франції математика і професійного викладача П'єра Бурдона. Його роботи з алгебри були настільки якісними і популярними, що протягом багатьох років витримали понад двадцять  перевидань, а "Основи арифметики" – понад сорок;

"Основания алгебры" (1838) Сильвестра Лакруа та "Курс чистой математики Франкера, содержащий Арифметику, Начальную Алгебру, Основания Геометрии, Прямолинейную Тригонометрию и Аналитическую Геометрию" (1819). Праці обох авторів стали в Російській імперії еталоном для написання підручників з математики, а їхніми посібниками користувались студенти фізико-математичних факультетів переважної більшості російських університетів;

"Introduction a l'analyse infinitesimale" (1835) видатного математика XVIII ст. Леонарда Ейлера. Книгу було перекладено з латини французькою мовою і надруковано в одному з перших спеціалізованих наукових видавництв Франції – Шарля Башельє. До речі, майже кожна книга з математики на початку ХІХ ст. надрукована і видана саме там.

Досить багато в колекції зібрано і видань з фізики: підручники для навчальних закладів різного рівня ("Начальные основания физики", 1833 р. Ф. Бедана, французького вченого; "Теория равновесия тел твердых и жидких, или статистика и гидростатика", 1837 р. Миколи Брашмана, російського математика і механіка;  "Руководство к физике", 1839 р. Еміля Ленца – видатного вченого-фізика, одного з основоположників електротехніки), збірники наукових праць (чотиритомне видання "Traite de physique experimentale et mathematique", 1816 р. Жана Біо, французького фізика та астронома; двотомник "Mecanique analytique", 1811-1815 рр. одного з найвидатніших учених XVIII ст. Ж. Лагранжа) тощо.

Значну частину колекції складають книги з теорії механізмів і машин, машинобудування, механіки тощо. Серед них є такі шедеври, як:

"Architecture hydraulique, ou L'art de conduire, d'elever et de menager les eaux pour les differens besoins de la vie" (1819) Бернара Белідора, французького інженера і винахідника. Видання представляє зібрання знань у галузі практичної й прикладної механіки. Воно стало першим, де використовувалося інтегральне числення при розв'язанні технічних проблем, і вважається одним із перших у Європі довідників з інженерної справи;

"Essai sur la composition des machines" (1819) Хосе-Марії де Ланца і Августина Бетанкура. Знаменитий трактат про механізми і машини став по суті першим, де були закладені основи нової технічної науки – теорії механізмів і машин;

"Теория паровых машин, с приложением подробного описания машины двойного действия по системе Ватта и Больтона" (1849) Миколи Божерянова, першого викладача нової для російських технічних навчальних закладів дисципліни – парової механіки;

"Фультонова система внутренних коммуникаций /переведенная Экспедитором Департамента водяных коммуникаций Титулярным Советником Петряевым" (1805) Роберта Фултона – американського інженера та винахідника, творця одного з перших пароплавів і проєкту першого підводного човна.

Усе вищеназване – це тільки частина колекційних видань першої половини ХІХ ст. Але ж є тут і роботи з економіки та інших галузей знань…

Більшість творів – прижиттєві видання авторів, що, як відомо, значно збільшує цінність цих книжкових і наукових пам'яток. Також на сторінках збереглося багато написів, печаток, штампів та інших книжкових знаків, які можуть розповісти цікаві історії про колишніх власників книг.

Усі ці шедеври науково-технічної думки зберігаються в читальній залі рідкісних і цінних видань Науково-технічної бібліотеки ім. Г.І. Денисенка.  Перечитати їх має змогу кожен охочий.

Відібрати потрібну для роботи книгу можна в будь-який час і з будь-якого пристрою через електронний каталог бібліотеки: зайти в колекцію "Рідкісні видання", а далі – "Стародруки". Працювати з літературою можна тільки в читальній залі, але є можливість замовляти скани окремих сторінок.

Марина Мірошниченко, керівник напряму роботи
з рідкісними і цінними документами НТБ КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події