Напередодні 115-ої річниці від дня народження видатного авіаконструктора Олега Антонова КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідала його дочка Анна Олегівна та співробітники Державного підприємства "Антонов".

Гості приїхали до КПІ 5 лютого після покладання квітів до могили Олега Антонова на Байковому кладовищі. В університеті з ними зустрілися ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, проректори університету член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко і Вадим Кондратюк, директор ММІ член-кореспондент НАН України Микола Бобир та інші співробітники.

Темою спілкування була легендарна особистість Олега Антонова, його величезний внесок у справу літакобудування, і, звичайно, багаторічна співпраця Київської політехніки та ДП "Антонов". 

Гості оглянули Алею видатних конструкторів і учених, життя і діяльність яких були пов'язані з КПІ, ознайомилися з експозиціями Державного політехнічного музею при  КПІ ім. Ігоря Сікорського та його Відділу авіації і космонавтики. Змістовною, неформальною і насиченою подробицями була розповідь Михайла Згуровського, який провів для них екскурсію особисто. Окремо зупинилися біля експозиції ДП "Антонов", де в.о. генерального директора ДП "Антонов" Сергій Бичков вручив Михайлу Захаровичу макет літака АН-124 (на фото), який буде встановлено в музеї.

Про тісні зв'язки КПІ і ДП "Антонов" говорили Сергій Бичков і Анна Олегівна Антонова, підкреслюючи, що внесок випускників КПІ у створення літаків є надзвичайно  вагомим. "На кожному літаку під маркою АН можна писати абревіатуру – КПІ!" – емоційно висловився керівник  підприємства, яке носить ім'я великого авіаконструктора.

Ще один цікавий момент зустрічі – відомий меценат Анатолій Шумський розповів журналістам про підготовку до передачі музею КПІ легендарного літака АН-2 (про це вже писала газета "Київський політехнік"). Він відзначив, що цей літак, створений у перші роки роботи в Києві конструкторського бюро,  був, за твердженням Олега Антонова, одним із його найкращих дітищ. Анатолій Шумський придбав його на аукціоні, тепер він проходить реконструкцію на ДП "Антонов", і невдовзі буде переданий до музею КПІ. Постамент для нього вже підготовлено…

Олег Антонов

До речі…

Як повідомила пресслужба Офісу Президента України на своїй сторінці у Фейсбуку 7 лютого, Президент Володимир Зеленський дав доручення "Укроборонпрому", до якого входить ДП "Антонов", спільно з Міністерством освіти і науки та Національним технічним університетом України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" створити та протягом трьох місяців запустити спеціальну програму підготовки інженерів-конструкторів імені О.К.Антонова, а Кабінету Міністрів – розробити стимули, щоб талановиті молоді інженери могли й далі прославляти Україну на весь світ.

Дата події