Чи може бути нудною профорієнтаційна робота?

Нещодавно в нашому університеті відбувся перший у цьому навчальному році День відкритих дверей КПІАбітFest. З відомих причин знов у режимі онлайн, і знову по-новому: для майбутніх вступників та їхніх батьків було відзнято ролик, чи, радше, цілий відеофільм про КПІ, в якому на запитання дівчини, яка прагне  наступного року вступити до КПІ, відповідають нинішні, цілком реальні студенти КПІ. Відповідають і показують свій університет. Така форма дозволяє відійти від звичних, дещо заформалізованих схем донесення інформації до юнацької аудиторії. Це дуже важливо, адже молодій людині, яка стоїть на порозі дорослого життя, слід допомогти зрозуміти себе і обрати ту професію, яка не лише годуватиме її в майбутньому, але й буде до душі. І, звісно, зорієнтуватися в розмаїтті можливостей, які сьогодні пропонує їй ринок освітніх послуг. Отож роль практичної профорієнтації набуває сьогодні особливої актуальності та значущості.

Для цього в КПІ ім. Ігоря Сікорського реалізується цілий комплекс заходів. Спрямовано їх на сприяння професійному самовизначенню молодої людини, формуванню у неї компетентностей для орієнтації та адаптації в майбутньому на ринку праці. Головними завданнями при цьому є інформаційне забезпечення, спрямоване на формування відповідного уявлення про майбутню професію та сприяння свідомому її вибору шляхом проведення масових заходів, консультацій (День відкритих дверей, ТехноАртКПІ тощо) та професійна адаптація – всебічна підтримка старших школярів у побудові свого професійного майбутнього шляхом занурення у світ інноваційних розробок (проведення екскурсій на факультети/інститути, залучення молоді до наукової роботи МАН тощо).

Проведення Дня відкритих дверей у новому форматі – лише одна з тих цеглинок, з яких вибудовується робота в цьому напрямі. Вперше такий захід відбувся 14 грудня 2019 р. Потім ці фести пройшли 15 лютого 2020 р. в НТБ ім. Г.І. Денисенка, а також, після запровадження в державі карантину, в онлайн-режимі 11 квітня та 17 жовтня. Як продовження КПІАбітFest та з метою надання вступникам докладнішої інформації про наукову, культурно-виховну, міжнародну діяльність університету проведено Марафон факультетів/інститутів "Ви запитували? Ми відповідаємо!", створено сторінку на ютубі "Вступ до КПІ" та розроблено Каталог вступника з детальною інформацією про факультети/інститути та університет у цілому. Третій рік поспіль, але тепер також в онлайн-режимі, відбувся ТехноАртКПІ (6 червня 2020 р.), який уже став традиційним. А ще відчути атмосферу студентського життя, ознайомити вступників із напрямами підготовки та науковим потенціалом, відкрити формулу успіху КПІ ім. Ігоря Сікорського стало можливим і через проведені в університеті екскурсії на факультети/інститути.

Для популяризації своєї діяльності та сприяння формуванню образу успішного фахівця, інженера, інноватора університет використовує й інші майданчики, насамперед всеукраїнські та міжнародні освітні виставки "Сучасні заклади освіти", "Інноватика в сучасній освіті", "Освіта та кар'єра – День студента 2019", "День кар'єри", "Місто професій", "PROFI 360", ForumProProfesii та інші. На жаль, у 2020 році проведення таких заходів у зв'язку із загальнодержавним карантином було скасовано, але профорієнтаційна робота не припинялася. Скажімо, відділом сприяння працевлаштуванню та професійного розвитку – Центр розвитку кар'єри були надіслані сувенірні книжки, листи-вітання та роздатковий інформаційний матеріал про КПІ ім. Ігоря Сікорського в школи різних регіонів України. Окрім того, вони були надіслані в школи, випускники яких за результатами ЗНО отримали від 195 до 200 балів та обрали для навчання наш університет. Триває і проведення тренінгів "Школа інженерів Технолаб" у межах договору про співпрацю з Освітньою організацією StartNow, метою якої є  ознайомлення школярів з технічними спеціальностями та залучення їх до інженерних професій.

Важливою складовою профорієнтаційного напрямку є і робота наших викладачів в технічному відділенні Київської МАН. На базі КПІ ім. Ігоря Сікорського працюють сім секцій відділення технічних наук та одна секція відділення хімії та біології. Науково-педагогічні працівники ІЕЕ, ІХФ, ІФФ, ММІ, ФЕЛ, ФМФ, ФТІ, ХТФ спільно з учнями гідно представили свої наукові розробки на всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

Тому на запитання, винесене в підзаголовок, відповідь одна – ні, профорієнтаційна робота зі школярами не має права і не може бути нудною!

Допомогти розібратися в собі й знайти власне місце в професії

Сьогодні перед технічними університетами стоїть непросте завдання перебудови освітніх програм таким чином, щоб випускники мали шанс знайти своє місце на ринку праці. В сучасних умовах взаємовідносини стейкхолдерів представлені як трикутник "Здобувач вищої освіти – Університет – Ринок праці". Одним із результатів діяльності ЗВО, що враховується при їх фінансуванні, є саме працевлаштування випускників на посадах, які вимагають кваліфікації здобутої вищої освіти. Посилення роботи з нашими партнерами-працедавцями та створення умов для самореалізації здобувачів вищої освіти для їх успішного кар'єрного старту є одним з головних пріоритетів нашої роботи. Тому серед завдань, які стоять сьогодні перед нами, основними є два: 1) створення умов для оволодіння студентською молоддю здатністю окреслення шляхів подальшого розвитку власного професійного майбутнього й застосування сучасних технологій професійного зростання, навичок їх реалізації у практичній діяльності; 2) формування у майбутніх фахівців уявлень про перспективи власної кар'єри в умовах ринкового середовища та відповідних кар'єрних орієнтацій.

За даними факультетів/інститутів, нині ми випускаємо фахівців з-понад 100 професій, затребуваних на ринку праці. Державна служба зайнятості стверджує, що в січні-квітні 2020 року професія інженера потрапила до списку професій, за якими кількість вакансій є найбільшою серед усіх професій (за Класифікатором професій), – 250 вакансій.

Потребу в здобувачах/випускниках технічних спеціальностей аналізують відомі інтернет-платформи grc.ua, hh.ua, Work.ua. За їхньою інформацією, найчастіше запити роботодавців стосуються фахівців з інформаційних технологій, Інтернету, телекомунікацій (програмування та розробка ПЗ: інженери, менеджери проєктів, спеціалісти відділів підтримки, Helpdesk) та виробництва (машинобудування, харчова промисловість, сільгоспвиробництво та ін.).

Відділ сприяння працевлаштуванню та професійного розвитку – Центр розвитку кар'єри спільно з факультетами/інститутами на сайті ДНВР створив  загальну базу договорів про співпрацю з компаніями-партнерами (https://dnvr.kpi.ua/agreement/). Переговори та підписання договорів тривають постійно. Уже підписано угоди з ТОВ "Ультракон-Сервіс", ТОВ "МАГ АУДІО", ТОВ "НЕКСАТ Україна", Корпорацією "Укратомприлад", ТОВ "Оболонь", компанією PwC, ТОВ "АРТІ", компанією  Camozzi, ТОВ "Спеціальні інноваційні технології", ТОВ "БЦЗ "Трібо", ТОВ "ЮкрейніанГеарс", ТОВ "СДМ Інжиніринг Україна", АТ "Державний ощадний банк України", ДП "Кюне і Нагель" та іншими.

Щоправда, часто-густо під час влаштування на роботу не все відбувається так гладко, як би хотілося молодому фахівцю.  І нерідко в цьому винні самі випускники. Адже дехто з них не до кінця усвідомлює,  чим йому доведеться займатися в майбутній професійній діяльності, багато хто не вміє аналізувати і відбирати потрібну інформацію на стадії пошуку роботи, проходити співбесіди з потенційними працедавцями, іншим стає на заваді відсутність досвіду роботи, а також невідповідність їхніх бажань пропозиціям працедавців. Таким потрібно допомогти передусім розібратися в собі і своїх бажаннях. Для цього в університеті  організовуються та проводяться зустрічі з представниками компаній, вебінари, екскурсії на виробництво та в офіси компаній, Ярмарки вакансій тощо. І карантин цій роботі не завада – за останні місяці для здобувачів вищої освіти та співробітників університету було проведено понад 60 вебінарів від провідних компаній України та світу. А нещодавно, у жовтні, стартувала програма "Upgrade yourself with lifecell" для викладачів та працівників університету, а також низка вебінарів для студентів від компанії "lifecell". У листопаді заплановано проведення Ярмарку вакансій онлайн, нині відбуваються організаційні заходи.

А ще одним із дієвих інструментів в інформаційній політиці університету є сайти підрозділів та канали в соціальних мережах.

Колектив відділу сприяння працевлаштуванню ДНВР

[17.10.2020] КПІАбітFest

Щороку в університеті КПІ ім. Ігоря Сікорського відбуваються Дні відкритих дверей, торік ми започаткували новий формат зустрічі під назвою КПІАбітFest. Це серія заходів, які відбуваються кожні два місяці із початку навчального року і до моменту вибору вступниками спеціальності своєї мрії.

Якщо ви вже підписалися на соціальні мережі для вступників, то в курсі, що ми стартуємо 10 жовтня та продовжуємо 17 жовтня об 11:00.

Що буде? Ви познайомитесь із Сонею, вона учениця 11 класу і справжнісінький вступник. Соня буде вашими вухами та очима. Разом із нею ви зануритесь у життя КПІ, а допоможуть в цьому ті, хто знає найбільше про університет та його можливості - студенти.

Ми розуміємо, що питань у вас багато, тому просимо заповнювати нашу форму і ми обов'язково відповімо кожному - https://forms.gle/nUnwWRBwuBWEKHQa8

Приєднуйтесь! Дізнатися більше ви можете в соціальних мережах для вступників та їх батьків:
Telegram (https://t.me/vstup_kpi)
Facebook (https://www.facebook.com/hochuvkpi)
Instagram (https://instagram.com/abiturient_kpi)
YouTube (https://www.youtube.com/channel/UC5dxUmYqQl9R3OXaxeFF8Aw)

Каталог вступника допоможе Вам не помилитися та зробити правильний вибір

Хочете отримувати оперативні відповіді? Бот у вашому розпорядженні @pk_kpibot

Дата події