Медики б’ють на сполох: переважна більшість випускників шкіл мають відхилення у здоров’ї. Тож в університеті, коли молоді люди стають старшими й відповідальнішими, потрібно уважніше прислухатися до себе та докладати зусиль для підтримання організму в працездатному стані.

Ми не завжди замислюємося, яку їжу і в якій кількості слід вживати, щоб задовольнити свої потреби та зберегти здоров’я. Під час перерви в університетських коридорах спостерігаємо звичну картину: молоді люди жують на ходу, поспіхом, часто всухом’ятку, що призводить до різних захворювань шлунку, печінки, кишківника. Не будьте байдужими до свого організму, адже процес його формування триває до 20–25 років. А сприяють цьому передусім білки. Тому до свого раціону необхідно включати м’ясо, молоко, яйця, сир. Один-два рази на тиждень слід вживати рибні страви, багаті на білки та мінеральні речовини. Жири й вуглеводи необхідні для поповнення енергетичних запасів людини. Жири містяться у вершковому маслі, різноманітних оліях, столових та свинячому жирах.

Основне енергетичне джерело їжі – вуглеводи, які є в хлібних, круп’яних та макаронних виробах, овочах, фруктах, у цукрі, меді та ін. Вони швидко засвоюються організмом. При великих фізичних навантаженнях (сесії, тренування, туристичні походи тощо) слід вживати більше продуктів, які містять білки, цукор. Та слід пам’ятати, що вуглеводи перетворюються на жири, тому при надмірній вазі необхідно обмежити вживання хліба, круп’яних та макаронних виробів, ласощів. І не забуваємо про рух.

В овочах та житньому хлібі вуглеводи містяться у вигляді клітковини, яка майже не засвоюється організмом, але позитивно впливає на функцію кишківника. Тому до свого раціону необхідно щоденно включати моркву, капусту, чорний хліб, цибулю. Терта морква зі сметаною, склянка ананасового соку, скибка лимону до чаю – усе це сприятиме добрій пам’яті та мисленню. Для збереження вітамінів слід вживати фрукти й овочі в сирому вигляді. Вони також регулюють обмінні процеси. Їжу треба вживати тричі на день.

Робота мозку покращується не тільки від його стимулювання, а й після повноцінного відпочинку. Релаксація навіть упродовж 10 хв. на день допомагає зняти напругу, відновити сили. З комплексами дихальних вправ та ін. можна ознайомитися в інтернеті. Розслаблятися варто і перед сном. Комп’ютери, телевізори та всілякі ґаджети нехай у цей час також відпочинуть. Скористайтеся порадою ще наших бабусь: заспокійлива музика, склянка теплого молока з медом, прогулянка на свіжому повітрі гарантують глибокий сон та бадьорий ранок.

Правильне харчування повинно поєднуватися з систематичними заняттями фізкультурою, спортом, туризмом. Усе це сприяє правильному розвитку організму, збереженню здоров’я, підвищенню працездатності.

М.В.Шамардак, завідувач студентської поліклініки