Біля стендів фотовиставки "Вій,на" впіймав себе на думці, що її організаторам і авторам декількох десятків світлин вдалося головне: надати візуальні свідчення рашистської навали. Фотографії,  які представили на ній студенти українських університетів, – це не лише художні твори, а, передусім, документи цієї війни. Відвідувачі виставки, що проходила в Науково-технічній бібліотеці КПІ  з 26 серпня  по 9 вересня, на власні очі могли пересвідчитись, наскільки підступним є окупаційний режим загарбницького війська. Адже величезними є жертви українського народу в ім'я майбутньої Перемоги.

Історія у фотографіях цікава і бентежна водночас. Студентка 2-го курсу філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Єлизавета Лазарова, яка була організаторкою та кураторкою експозиції, наголошує, що "мандрівка" у війну демонструє не лише трагічні миті перших місяців підступної навали, але й свідчить про непереборний вияв світогляду волелюбного українського народу. "На мою думку, поняття "війна" має абсолютний зв'язок з гоголівським персонажем з української демонології  на ймення Вій, –  ділиться  роздумами Єлизавета. –  Нагадаю: очі цієї потвори з пекла закриті густими віями, які він не здатний підняти самотужки. А коли це вдається за допомогою пекельних прислужників, то через вбивчий погляд нечистого зникає навколо все живе. Вій, а в його особі рашистське військо, вимагає віддати йому все. Чи не забагато? Ця думка не полишала мене під час організації фотоекспозиції та й до сьогодні".

запрошення

Придивляюся. Занурююся в недавні спогади. Саме у перші дні масштабної агресії мешканці Бучі, Ірпеня, Білогородки, Гостомеля, Харкова, Сум, Херсона, Миколаєва та інших міст та містечок нашої Вітчизни віддали на поталу цьому демону власні думи,  сни, кохання, добрий настрій. Зруйнована автомайстерня, вибух біля телевізійної вежі на столичному Сирці, ворожий танк у передмісті Києва… Але тільки це відображено на світлинах? Та де там! Наші сучасники часто-густо не в змозі зберегти життя друзів та близьких. Сумні, згорьовані обличчя – через особисті трагедії.  Безумовно, важко усвідомлювати це. Але не час закривати очі від жаху: не реагувати на військово-політичні події не вдасться. А вірити, що все зміниться на краще, – цілком можливо. Адже серед фотосвідчень про жахи повномасштабного вторгнення ворожого війська є й чимало фотографій, які налаштовують на думку: ми – непереможні!

На життєстверджуючих світлинах – краса людських почуттів попри війну. Варто лише звернути увагу на усмішки молодих і поважного віку людей, які дивляться зі світлин,  щоб усвідомити:  виставка покликана ще й продемонструвати спротив свавільній напасті, яку врешті-решт здолаємо.

Чимало авторів представлених фотографій, фотоінсталяцій, декількох акварелей  побажали залишитися невідомими. Проте роботи подружжя Влади та Костянтина Ліберових із Одеси, Вікторії Якименко та ілюстраторки Ганни Середи з Харкова та їхніх колег-фотохудожників досягли  головного – переконали відвідувачів, що "Вій, на" – трагічний етап в історії України, але треба цю непросту ситуацію осягнути, зрозуміти, пережити, прийняти як досвід. А у що ж іще  вірити?

світлини на вистаці

У Єлизавети Лазарової як організаторки фотоекспозиції є мрія. Про те, щоб ці світлини, автори яких фотографували розбомблений Харків, наслідки артилерійських обстрілів Києва, Одеси тощо, паростки відродження визволених територій, побачили якомога більше студентів вітчизняних університетів.

До речі, Єлизавета, яка закінчила Політехнічний ліцей при КПІ, ще зі шкільної лави занурена у вир громадської роботи. У сфері діяльності дівчини – підтримка суспільно значущих проєктів та ініціатив. За роботу і шана. Вона є лауреаткою Премії Київського міського голови "За видатні досягнення молоді у розбудові столиці України – міста-героя Києва". Крім того, Єлизавета була переможницею міжнародного конкурсу ICAN (Торонто, Канада), учасницею Варшавського наукового конгресу жінок (Варшава, Польща), лауреаткою стипендії  Президента України, стипендіаткою Президентського фонду Л. Кучми "Україна", а також фіналісткою національного відбору  у Всесвітньому науковому змаганні Genius Olympiad (м. Освего, США) та Всесвітнього конкурсу I-Fest 2020 (м. Монастір, Туніс), учасницею Київського форуму М18.

Віктор Задворнов

Виставка «Вій,на»

У Київській політехніці відкрилась виставка «Вій,на». Вона показує суспільству світ очима українського студентства від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Назва виставки символічна і відсилає нас до гоголівського Вія — нечистої, руйнівної сили.

Експозицію можна побачити з 26 серпня до 2 вересня у стінах бібліотеки КПІ.

Дата події