Щороку 26 квітня над Україною лунає поминальний дзвін. Ми згадуємо катастрофу на Чорнобильській АЕС, яка назавжди змінила життя кожного з нас. Досі кількість постраждалих від наслідків аварії можна визначити лише приблизно, а число загиблих сягає 600 000 осіб.

Першими взяли на себе радіоактивний удар працівники станції. Серед них був і випускник КПІ Олександр Лелеченко. 1966 року він закінчив електроенергетичний факультет Київської політехніки, здобув кваліфікацію інженера-електрика за спеціальністю «електричні станції». На ЧАЕС почав працювати 1975 року, вже маючи досвід роботи на Слов’янській та Запорізькій ГРЕС.

На час аварії Олександр Лелеченко був заступником начальника електроцеху Чорнобильської АЕС. З перших годин пожежі він організував термінові роботи із запобігання вибуху турбогенератора другої черги, власноруч вимикав напругу, щоб уникнути потужного вибуху водню.

Підлеглих на небезпечні ділянки Олександр Лелеченко не допускав. Незважаючи на вимоги керівництва покинути майданчик та розпочати лікування, Олександр не залишав ЧАЕС — він навіть утік з лікарні, куди його госпіталізували, та повернувся на станцію. І до 30 квітня ліквідовував наслідки Чорнобильської катастрофи. А вже за тиждень – 7 травня – помер від гострої променевої хвороби у віці 47 років.

Ім’я Героя України Олександра Лелеченка увіковічено на території КПІ. Перед корпусом його рідного факультету встановлено пам’ятник видатному політехніку.

Ініціатори і спонсори проєкту — представники кількох великих українських енергетичних компаній і випускники університету — ветерани енергетичної галузі. В дні 35-річчя Чорнобильської катастрофи вони приїдуть до КПІ, щоб разом із київськими політехніками схилити голову перед пам’ятником героя, який ціною свого життя врятував десятки, а то і сотні тисяч інших життів.

Конкурс на участь у виготовленні пам’ятника виграв відомий скульптор — заслужений художник України Анатолій Валієв. Кілька його робіт уже прикрашають територію університету.

Михайло Згуровський, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події