Важливою складовою освітньої та дослідницької діяльності є пошук, відбір та оцінювання інформації. Ця робота займає чимало часу, особливо етап оцінювання знайденої інформації, адже в мережі Інтернет розміщують як достовірний, актуальний та якісний інформаційний контент, так і недоброчесні та псевдонаукові матеріали. Використання авторитетних міжнародних інформаційних ресурсів дає змогу швидше знаходити рецензований, тобто вже оцінений експертами, якісний інформаційний контент та заощаджувати час, який можна використати для виконання інших етапів дослідження.

З 2021 р. в нашому університеті розпочався доступ до повних текстів електронних книг бази даних ScienceDirect міжнародного авторитетного видавництва Elsevier. Річну передплату цих важливих інформаційних ресурсів за кошти держбюджету забезпечило Міністерство освіти і науки України. Усім нашим викладачам, науковцям і студентам нині доступні близько 39000 наукових видань (електронні монографії, книжкові серії, довідники, навчальні посібники та ін.) з різних галузей знань. Доступ до повних текстів видань здійснюється в локальній мережі КПІ ім. Ігоря Сікорського за посиланням. Крім того, пошук у базі даних ScienceDirect можна здійснювати віддалено і на основі реферативної інформації замовляти в Науково-технічній бібліотеці КПІ електронну доставку повних текстів необхідних книг. Для замовлення слід заповнити коротку електронну форму за посиланням.
Дослідникам нашого університету також доступні понад 9000 електронних книг авторитетного міжнародного видавництва Springer Nature за 2017 р. та інші матеріали у відкритому доступі. Springer Nature – видавництво світового рівня, що публікує якісну наукову, освітню та професійну літературу в галузях науки, техніки та медицини. Віддалений доступ до повних текстів можливий через електронну доставку документів, а замовлення можна зробити через електронну форму за тим само посиланням, що і для замовлення е-книг ScienceDirect.

Окрім повнотекстових міжнародних баз даних, дослідники КПІ ім. Ігоря Сікорського можуть здійснювати оперативний пошук наукової інформації, обирати видання за потрібною тематикою, знаходити партнерів для спільних проєктів, оцінювати можливості грантової підтримки досліджень, використовуючи інструменти міжнародних реферативних, наукометричних баз Scopus та Web of Science. Нагадуємо, що є можливість налаштувати віддалений доступ до цих баз даних і працювати з ними вдома через свої облікові записи. Щоб створити обліковий запис у базі Web of Science, потрібно зареєструватися в ній з комп'ютера в локальній мережі університету, використовуючи корпоративну або особисту електронну адресу. Для отримання віддаленого доступу до Scopus слід подати відповідну заявку до відділу інформаційної підтримки освіти та досліджень Науково-технічної бібліотеки КПІ ім. Ігоря Сікорського, скориставшись реєстраційною формою за посиланням, або надіславши листа на електронну пошту відділу science@library.kpi.ua (тема листа – віддалений доступ до Scopus, в тексті слід зазначити електронну пошту для налаштування доступу). За посиланням можна також замовити онлайнову індивідуальну консультацію чи вебінар для групи дослідників (через сервіс Zoom) щодо пошуку інформації з використанням міжнародних баз даних.

Також у відділі можна проконсультуватися щодо використання цифрових інструментів на різних етапах дослідницького циклу, вибору видання за тематикою наукового дослідження, оцінки видання для публікації, актуалізації профілю дослідника в базах даних Scopus, Web of Science, у системі Google Scholar та міжнародному ідентифікаторі ORCID, щодо оформлення цитувань та посилань у наукових роботах відповідно до українських та міжнародних стандартів тощо. Тел.: (044) 204-96-72, e-mail: science@library.kpi.ua.