Ще 20-30 років тому трудові династії не були рідкістю в будь-якій галузі: серед вчителів, лікарів, інженерів, шахтарів тощо. Повага до праці батьків-дідів, сімейні традиції та професійні цінності прищеплювалися людині з дитинства. Нині знайти такі родини стає дедалі складніше. Та саме на ТЕФ нині чимало студентів продовжують традиції своїх рідних – енергетиків.

Один із таких – магістрант другого року навчання Володимир Гаврик, якому в цьому семестрі призначено академічну стипендію імені Ігоря Курчатова. Виріс Володимир у місті Зеленодольськ Дніпропетровської області в сім'ї енергетиків. Історія трудової династії Гавриків розпочалася в 1965 р. на Криворізькій ТЕС з моменту введення в експлуатацію першого енергоблоку. На сьогодні їхній загальний трудовий стаж на Криворізькій ТЕС становить близько 200 років.

Звичайно, енергетичною галуззю Володимир цікавився з дитинства, мріяв здобути відповідну фахову освіту та долучитися до "родинної" справи. Навчався старанно, у шкільні роки успішно "відстоював честь школи" – брав активну участь у районних та обласних олімпіадах з фізики, математики, географії. У старших класах захопився фізикою, а саме розділами молекулярної та ядерної фізики.

"Після закінчення школи, – розповідає Володимир, – обрав атомну енергетику, адже вона є сучасною та надійною, забезпечує чисту енергію, яка не залежить від наявності сонця чи вітру, постачання вугілля чи газу. Здобувати освіту вирішив у КПІ ім. Ігоря Сікорського, тому що університет має найвищий рейтинг серед інших ЗВО, де навчають за даним напрямом".
До навчання студент ставиться сумлінно, завдання виконує якісно та у визначені терміни, бакалаврат закінчив з високими результатами, що дозволили йому вступити до магістратури. На третьому курсі отримував стипендію від ДП "НАЕК Енергоатом". Товариський, допомагає друзям у навчанні. Одногрупники характеризують його як цілеспрямованого, ініціативного та комунікабельного студента. Любить спорт, фізичні навантаження. На молодших курсах брав участь у змаганнях з плавання та важкої атлетики.

На кафедрі Володимир долучився до наукових досліджень під керівництвом ст. викладача Олександра Сахна. Зокрема, у весняному семестрі 2021 року він оприлюднив результати своєї роботи на XVII Міжнародній науково-практичній конференції молодих учених та студентів "Сучасні проблеми наукового забезпечення енергетики", де представив доповіді "Аналіз пошкоджуваності конструкцій систем та елементів АЕС від сейсмічних впливів" та "Оцінка технічного стану та ресурсу корпусу реактора ВВЕР-1000 протягом експлуатації АЕС", які отримали схвальну оцінку фахівців.
"Шлях до досконалості – нескінченний", – вважає Володимир. Тому продовжує навчатися і поза університетом. У жовтні 2020 року він отримав сертифікати про закінчення онлайн електронного навчання від міжнародної організації МАГАТЕ за темою "Course on Disposal of Radioactive Waste", "Training course for research reactor personnel", а також "Безпека та якість радіотерапії". Також магістрант цікавиться науковими новинками, фаховими публікаціями у міжнародних виданнях.
У найближчому майбутньому В.Гаврик планує написати та захистити магістерську дисертацію, а вже потім знайти застосування своїм знанням і навичкам, влаштувавшись на роботу на Рівненську АЕС. Крім того, що це підприємство надійно працює, має сучасну систему інформування про фактичний стан та експлуатаційний статус обладнання, впроваджує власні розробки для технічного обслуговування і ремонту, тут діє програма підготовки персоналу на керівні посади. А який же солдат не мріє стати генералом? "Та для початку, – розмірковує Володимир, – потрібно стати зразковим інженером і продовжити династію Гавриків у енергетиці".