Нещодавно у Празі відбувся Кубок світу зі змішаних єдиноборств MMA 2021 WORLD CUP. Українські спортсмени і спортсменки домінували на ринзі й досягли найкращого результату серед усіх збірних, які представляли 21 країну! Загалом збірна України виборола 6 золотих, 7 срібних та 8 бронзових нагород. Серед них у молодіжної збірної 4 золоті, 5 срібних та 3 бронзові медалі.

Переможцем у категорії Men's JR Strawweight 52.2 kg (115 lbs) став студент 3-го курсу ФММ КПІ ім. Ігоря Сікорського Дмитро Макаров. Додамо, що студент він сумлінний: водночас із заняттями спортом 20-річний Дмитро успішно навчається, отож і останню сесію склав без трійок.

Переможець відповів на запитання кореспондента "Київського політехніка".

– Вітаємо з перемогою! Як вам вдається перемагати у спорті на світовому рівні та успішно навчатися в університеті?

– Практично весь мій час поглинають спорт і навчання. Ось розпорядок звичайного дня: зранку – навчання, потім удома працюю над університетськими завданнями, а ввечері – тренування. Є графік, якого дотримуюсь. У вихідні – прогулянка і можу трохи відпочити з друзями. Не розумію ровесників, які годинами і днями просиджують на лавці чи в інтернеті, нічим серйозним не займаючись.

Стосовно інтенсивності тренувань. У міжсезоння, коли ми не готуємося до змагань, тренуємося шість разів на тиждень по 1,5-2 години. А коли  розпочинається безпосередня підготовка до офіційних виступів, може бути від 9 до 12 тренувань на тиждень.

– Як починали свій спортивний шлях?

– У 6 років батьки віддали мене в секцію футболу в ФК "Київ". Футболом займався десь до 13 років, а потім трапилася перерва в заняттях на пів року за незалежних від мене обставин. Урешті-решт секцію я залишив. Крім футболу мене з дитинства захоплювали єдиноборства, і тоді один мій хороший знайомий порадив звернутися до бійцівського клубу "Фенікс", там саме був набір хлопців. Почав займатися змішаними єдиноборствами і вже за 7 місяців узяв участь у чемпіонаті України серед дітей 14-15 років, де зайняв третє місце. Це мене запалило. Невдовзі на таких само змаганнях став другим, а в 2019 році вже став чемпіоном України серед 16-17-річних. У цій само віковій категорії виступив у Римі на чемпіонаті світу MMA і зайняв третє місце. Потім нові чемпіонати України, на яких також успішно виступив,  отримав звання майстра спорту, був відібраний до збірної нашої країни. І, нарешті, нещодавні змагання – Кубок світу у Празі, де у вересні цього року відбувся MMA 2021 WORLD CUP. Наша молодіжна збірна, у складі якої я перебував, виборола перше командне місце, також у мене перше місце в індивідуальному заліку (вагова категорія 52,2 кг).

– Чи отримали матеріальну підтримку від відповідних організацій чи Міністерства для поїздки на Кубок світу і після перемоги на ньому?

– Після повернення зі змагань у Міністерство нас не запрошували, може це відбудеться пізніше. А їздили на Кубок власним коштом, вірніше хлопці, з якими я тренуюся в залі (а їх близько 40), "скинулися" на поїздку.

– Які великі змагання відбудуться найближчим часом?

– Наприкінці листопада проходитиме чемпіонат світу в Нурсултані (Казахстан). Чемпіонат світу (а не Кубок світу) у нашому виді – це найбільш значущий турнір. Уже починаємо підготовку до нього.

– Що можете сказати про ваше навчання в КПІ?

– Я пишаюся  тим, що навчаюся в КПІ. Як відомо, це прекрасний університет за багатьма показниками. І я як студент відчуваю це і можу підтвердити позитивні відгуки про КПІ. Водночас хотілося б побажати, щоб в університеті краще підтримували студентів-спортсменів, які представляють університет і нашу країну на міжнародних змаганнях. А ще я дуже вдячний своїм батькам, які підтримують мене морально і  матеріально. Намагаюся виправдати їхні надії своїм гарним навчанням і високими досягненнями в  спорті.

– Як ви бачите своє майбутнє – у спортивних досягненнях чи в роботі за фахом, який здобудете в університеті?

– Зараз в пріоритеті все ж таки спорт. Але і в навчанні в КПІ я знаходжу багато цікавого. Цілком можливо, що якщо з якихось причин спорт перестане займати важливе місце у моєму житті, буду застосовувати знання, отримані в університеті.

Спілкувався Володимир Школьний

Довідково: ММА, з англ. Mixed Martial Arts,  –  це  вид спорту і категорія бойових мистецтв, що включає в себе різноманітні засоби і способи ведення оборони й нападу в рукопашному бою.

Дата події