Золотою медаллю молоді, спорту та громадської діяльності Франції нагороджено заступника голови правління регбі-клубу "Політехнік", майстра спорту СРСР з регбі, випускника механіко-машинобудівного факультету  КПІ Олександра Свертоку!

Високу державну нагороду вручив  йому у перший день липня Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен. 

Олександр Свертока удостоєний Золотої медалі молоді, спорту та громадської діяльності  Франції за вагомі особисті  досягнення та внесок у розвиток молодіжного співробітництва, спорту, громадської діяльності, Франкофонії та популяризації французької мови, за зміцнення та розширення співпраці і  дружби між Україною та  Францією.

Регбі впродовж майже шести десятиліть є однією зі спортивних візитівок КПІ. Університетські команди різних вікових категорій неодноразово ставали призерами або й  переможцями престижних українських та міжнародних турнірів з цього виду спорту. Тож у церемонії нагородження взяли участь засновники регбі в Україні – студенти КПІ початку шістдесятих років Валентин Хонін,  Віталій Пелех та Євген Ігнатов, випускники КПІ – гравці збірної команди України майстри спорту СРСР Ігор Гаврилюк, Андрій Дудко, Леонід Дейнеко,  майстри спорту України Гліб Львов, Олександр Коровін та інші.

Однією  з найпомітніших щорічних подій в календарі цього виду спортивних ігор є традиційний міжнародний турнір на Кубок посла Франції в Україні. Неодноразово його переможцями або призерами ставала команда наймолодших гравців "Політехніка", якою Олександр Свертока  як заступник голови правління університетського регбі-клубу особливо опікується.

Етьєн де Понсен подякував Олександрові Свертоці від уряду Франції за роботу з розвитку регбі та налагодження контактів між юними спортсменами України та Франції,  що її  він проводив упродовж останніх десятиліть. 

нагорода Олександрові Свертоці

"Київський політехнік" приєднується до привітань з високою державною нагородою Французької Республіки, яку отримав давній друг редакції Олександр Свертока, і бажає йому успіхів на шляху подальшого розвитку студентського та дитячого регбі в КПІ та Україні й у справі розширення співпраці між обома державами!

Дата події