КПІ ім. Ігоря Сікорського 29 жовтня відвідала делегація Посольства Держави Ізраїль в Україні у складі першого  секретаря, глави департаменту у справах громадськості посольства Александри Бен Арі, координаторки проєктів  посольства Діани Журомської та інших. З гостями зустрілися перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко, директорка департаменту міжнародного співробітництва Алла Ковтун, декан факультету соціології і права Яна Цимбаленко, начальниця відділу професійної орієнтації – центру розвитку кар'єри Наталія Пожарська, заступниця декана факультету лінгвістики Ольга Демиденко.

Учасники зустрічі обговорили можливість участі КПІ в спільних з Холонським інститутом технологій, Ізраїльським технологічним інститутом та Охматдитом МОЗ України соціальних проєктах за підтримки Посольства Держави Ізраїль в Україні.  Під час розмови було досягнуто згоди щодо можливості створення проєктів за пропозиціями вчених і розробників КПІ. Це мають бути проєкти міждисциплінарного характеру, наприклад, на перетині цифрової медицини, педагогіки, художнього дизайну, роботи з дітьми з  обмеженими можливостями, стартап-підходів до тем проєктів із залученням студентів КПІ.

Александра Бен Арі розповіла про головну мету зустрічі:  "Це обговорення дуже важливої теми – безбар'єрність, інклюзія, робота з дітьми. У нас є проєкти, які ми хотіли б здійснювати спільно з КПІ, як з дитячими лікарнями, так і з дітьми з обмеженими можливостями".

Коментуючи результати зустрічі,  Юрій Якименко сказав: "Взагалі, це благородна місія, тому що мова йде про співпрацю у справі покращення життя дітей з особливими потребами, надання їм більш широких можливостей як у галузі інклюзивної освіти, так і в інших сферах діяльності. Таке завдання збігається з тим, чим займаються на факультеті соціології і права наші студенти, які готуються стати фахівцями соціальної роботи, а також соціальна студентська служба". Він також відзначив важливість таких проєктів для студентів, які навчаються на факультеті біомедичної інженерії, зокрема й з огляду на можливість впровадження у життя їхніх розробок, що допомагатимуть дітям з особливими потребами вести повноцінне життя в соціумі.

У підсумковій частині зустрічі сторони домовилися про подальшу співпрацю КПІ з університетськими партнерами Ізраїлю за підтримки посольства з усіх напрямів, які було визначено. Отож посольство надішле до університету перелік своїх пропозицій щодо конкретних видів подальшої співпраці. Це можуть бути вебінари, лекції фахівців, виставки, круглі столи тощо.

Довідково:
Безбар'єрність – це забезпечення рівних прав та можливостей для всіх, і зокрема для тих, хто відчуває на собі наявні в суспільстві обмеження.
Інклюзія – це процес, який передбачає доступність до соціального життя всіх категорій людей, незалежно від їхніх фізичних, психічних, інтелектуальних або ж інших особливостей.

Дата події