В КПІ ім. Ігоря Сікорського пройшов двомісячник з благоустрою території, а також весняна толока. Про те, що було зроблено і про найближчі плани щодо благоустрою кореспонденту "Київського політехніка" розповів проректор  з адміністративної роботи Вадим Кондратюк.

– Місячники або двомісячники  з благоустрою традиційно проводяться в КПІ двічі на рік – весною і восени. Цієї весни у зв'язку з карантинними обмеженнями ми провели двомісячник. Головною метою проведення таких  заходів є приведення території після осінньо-зимового періоду до належного санітарного стану та  його підтримання. Належний стан, якого ми прагнули досягти, повинен відповідати тим нормам, які нам прописує і доводить комунальне підприємство з благоустрою м. Києва. Умовно, роботи з благоустрою поділяються на дві частини. Перша – це прибирання і догляд за зеленими насадженнями на всій території універ­ситету, в тому числі  навколо навчальних корпусів, будівель і споруд, у місцях загального користування – парках, скверах, вулицях на території КПІ. Друга частина – це благоустрій і приведення у належний стан кімнат, лабораторій, аудиторій, які містяться в тих корпусах і будівлях. Напрями проведення робіт визначалися наказом по університету.

– А як цієї весни в університеті виникла толока?

–  Весняну толоку цього року започаткував факультет соціології і права. Біля 7-го корпусу викладачі та співробітники факультету розчистили газон від торішнього листя й сухотрав'я та висадили дерева і квіти. Потім декан ФСП Яна Цимбаленко передала естафету толоки ВПІ. І так толока  пройшла навколо корпусів №№ 8, 18, 19, 20, 28 і протягом травня продовжується далі. В ній уже взяли участь ФСП, ВПІ, ІАТ, ФІОТ, ІХФ, ФЕА.

– Це, так би мовити, організаційні моменти. Тепер, якщо можна,  детальніше про основні виконані роботи.

– Ми запланували створення нового парку і практично вже це зробили: парк створено за 18-м навчальним корпусом. У ньому висаджено понад 150 саджанців молодих дерев – дубів, кленів, акацій, ялин, грабів і беріз. Завозимо в парк ґрунт, будемо висівати траву і невдовзі змонтуємо систему зрошення. У парковій зоні університету, як і запла­новано, висаджено 150 саджанців грабу, дубу та ялини. До цієї роботи долучилися працівники факультетів та інститутів, студенти, а також небайдужі мешканці будинків, які стоять на території університету. Також висаджували нові кущі спіреї, провели висівання газонної трави в тих місцях, де її не вистачало. У цьому році вдалося повністю вивезти з території  все сміття, яке накопичувалося в осінньо-зимовий період, вчасно прибрати опале листя. Покронували дерева в парковій зоні, на території кампусу та на вулиці Політехнічній. Здійснили санітарну обрізку дерев і частково омели.

Слід відзначити, що цього року всі покроновані гілки ми не вивозили на сміттєзвалище, а утилізували. Для цього придбали спеціальний подрібнювач гілок – і після подрібнення та складування будемо транспортувати їх на базу відпочинку "Політехнік", де гілки будуть використані як тверде паливо для но­вого котла. Це дасть змогу заощадити на придбанні палива близько 50 тис. грн. Тобто, забезпечується  системний підхід до цієї роботи, який і було передбачено проєктом щодо роздільного збору або сортування сміття на території КПІ. Наведу  ще один приклад. Раніше ми вивозили зрізані гілки на спеціальні майданчики або у приймальні пункти, і нам доводилося робити приблизно 10 поїздок. Тепер, використовуючи подрібнювач, можемо вивезти той самий обсяг за 2 поїздки – економія суттєва!

Користуючись нагодою, висловлюю подяку всім учасникам двомі­сячника з благоустрою, які виконали великий обсяг корисних робіт. Звичайно, департамент господарської роботи надавав усіляку підтримку і допомогу учасникам толоки – насамперед, посадковими матеріалами та  інструментами, які використовувалися під час робіт. Хочу відзначити високу продуктивність і ентузіазм учасників проведення толоки.  А ще просто  приємно бачити, що люди, які навчаються або працюють у навчальних корпусах, будівлях і спорудах, дбайливо, ініціативно і творчо підходять до питань благоустрою, створюючи на прилеглих територіях затишок, комфорт і гарні умови.

– Що заплановано найближчим часом?

– Звернулися до "Київзеленбуду" з питанням про те, що низка дерев на нашій території перебувають у такому стані, що потребують кронування або й видалення. При отриманні дозволу будемо виконувати відповідні роботи.

У другій половині року ми плануємо створити ще одну паркову зону за корпусом №28.

Флешмоб «Весенняя толока»

Викладачі та співробітники факультету соціології і права провели весняну толоку.

Біля 7-го корпусу розчистили газон від торішнього листя й сухотрав’я та висадили дерева і квіти. Декан ФСП передала естафету толоки факультету ВПІ.

ВПІ підхопив флешмоб і запрошує усіх охочих 19 квітня о 14:00 зібратися на весняну толоку біля 8-го корпусу.

Дата події