Одним із головних напрямів розвитку КПІ ім. Ігоря Сікорського на найближчі роки має стати інтернаціоналізація освітнього і дослідницького процесів. Необхідність цього диктує саме життя, тож це визначено і в Стратегії розвитку університету до 2025 року. Важливим інструментом такої інтернаціоналізації є розширення участі факультетів та інститутів у міжнародних програмах і проєктах, у тому числі й білатеральних. Зрозуміло, що до них слід ширше долучати передусім тих партнерів університету, співпраця з якими вже довела свою ефективність. Серед найнадійніших у цьому сенсі є, безумовно, польські виші та наукові організації.

Обговоренню можливостей розвитку співробітництва з ними та започаткування нових контактів і розширення партнерських відносин у різних формах було присвячено візит до КПІ керівниці відділу з питань науково-освітньої співпраці Посольства Республіки Польща в Україні Еви Матушек-Загати (на фото в центрі), який відбувся 4 березня. З нею зустрілися проректор з міжнародних зв'язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, директорка департаменту міжнародного співробітництва Алла Ковтун, начальник відділу зовнішньоекономічної діяльності Андрій Шишолін, заступниця директора Українсько-польського центру КПІ Ганна Біднюк та інші.
Утім, більша частина учасників зустрічі могла бачити одне одного лише на комп'ютерних моніторах, бо через пандемію проходила вона частково в режимі онлайн. З польської сторони участь у такому спілкуванні взяли не лише пані Матушек-Загата, а й виконувач обов'язків директора Представництва Польської академії наук у Києві Матеуш Бялас і керівниця групи двостороннього співробітництва Управління програм для вчених Національної агенції академічного обміну Республіки Польща (NAWA) Агата Бадер, а з української – заступники деканів факультетів і директорів інститутів КПІ.

Ева Матушек-Загата поінформувала учасників телеконференції про можливості грантових програм уряду Республіки Польща, у яких мають змогу брати участь київські політехніки. Також про перспективні напрями співпраці та двосторонніх обмінів між українськими науковцями та їх польськими колегами докладно розповіла Агата Бадер, а Матеуш Бялас доповів про міжнародні проєкти, які реалізуються у межах дослідницької діяльності Польської академії наук, та можливості долучення до участі в них науковців КПІ.

"Розвиток проєктно-грантової діяльності у співпраці з Польщею як одним із найближчих наших партнерів має неабияке значення. У нас уже закладено дуже міцний фундамент співпраці з польськими університетами та Польською академією наук. Традиції нашої співпраці розбудовувалися впродовж багатьох років. І на нашу думку, яку, сподіваємось, поділяють і польські колеги, настав час, коли ми можемо зробити новий крок у розвитку спільної з польськими партнерами проєктної діяльності. Оскільки Посольство Республіки Польща в Україні також поділяє цю точку зору, і став можливим візит до КПІ пані Еви Матушек-Загати та проведення сьогоднішньої зустрічі з відповідальними співробітниками Польської академії наук та Національної агенції акаде-мічного обміну Республіки Польща (NAWA), – прокоментував підсумки зустрічі Сергій Сидоренко. – Всю інформацію про можливості співпраці, якою вони з нами сьогодні поділилися, буде покладено на папір, і далі ми в КПІ з проректором з наукової роботи Віталієм Пасічником, проректором з навчальної роботи Анатолієм Мельниченком і з проректором з навчально-виховної роботи Наталією Семінською спільно над ними попрацюємо". Він також додав, що поглиблення співпраці з Польщею є справою не лише департаменту міжнародного співробітництва, але й всіх департаментів за напрямами роботи університету, оскільки концепція поглиблення інтернаціоналізації діяльності КПІ передбачає посилення міжнародної компоненти в роботі всіх структур університету, і насамперед, звісно, його факультетів та інститутів.

Дата події