NASA Space Apps Challenge – найбільший міжнародний космічний хакатон, організований за підтримки NASA (Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США). У хакатоні NASA беруть участь представники з-понад 70 країн світу. Вони об'єднуються в команди та протягом 48 годин вирішують практичні завдання, генеруючи реально цікаві ідеї.

3–4 жовтня хакатон NASA відбувся у Дніпрі. У цьому місті його вчетверте провела Громадська організація "Асоціація Ноосфера". Нинішній ха­катон, у зв'язку з карантинними обмеженнями, відбувся в онлайн-режимі. З-поміж 16 команд представники КПІ ім. Ігоря Сікорського потрапили до списку найкращих.

Перше місце посіли учасники з Київського відділення міжнародної студентської організації "Euroavia Kyiv". До складу команди увійшли студенти другого та третього курсів ІАТ: Ольга Астахова, Софія Воєйкова, Ірина Потапенко, Георгій Тараш, Максим Татаровський та Генріх Тітов.

Як розповіла ментор хакатону, науковий керівник ННЦ "Інжинірингова школа Ноосфера КПІ" Ганна Сарибога, ст. викладач кафедри електронних пристроїв та систем, переможці представили проєкт "In-Space Assembly Platform" у рамках челенджу Create, завдання – Let's Connect. Студенти запропонували створити спеціальну модульну платформу, за допомогою якої астронавти можуть монтувати великі та складні конструкції у відкритому космосі. Журі гідно оцінило розробку і обрало команду одним з двох переможців локального відбору.

Наш університет також представляли команди: "DreamMakers" (обрали челендж Sustain, завдання – Sleep Shift Scheduling Tool),  "Code'n'Klystrone" (челендж – Information, завдання – Automated Detection of Hazards) та "Cyclone" (челендж Create, завдання – Let's Connect).

Темою дослідження "DreamMakers" обрали "Smart International Space Station" ("Розумна міжнародна космічна станція"), що є аналогом "Smart house". Було розроблено систему "розумного" освітлення з використанням технології Інтернету речей (Internet of things) на космічній станції, досліджено та розв'язано проблеми сну людини в космосі шляхом зміни спектру освітлення. До команди увійшли студенти ФЕЛ, ІАТ, представниця Медичного університету та школярка з Відділення технічних наук КМАН.

Третє місце в командному рейтингу зайняла команда "Code'n'Klystrone". Студенти розробили програмний комплекс  оперативного виявлення і сповіщення про пожежі на базі супутникових даних. До складу команди увійшли студенти РТФ: Нікіта Ренгевич, Микита Красницький, Максим Кот, Демід Струков, Іван Томчук, Олександр Мирончук, Олександр Варванський. Ментор команди  – Андрій Новосад, старший викладач кафедри радіоконструювання та виробництва радіоапаратури.

Команда "Cyclone" запропонувала ефективну систему стикування космічних апаратів у космосі "Hybrid Docking System"("Гібридна система стиковки"), що являла собою поєднання механічної складової з електромагнітною; до складу команди увійшли студенти ФЕЛ.

Організатори хакатону запросили дві команди з КПІ – "DreamMakers" та  "Code'n'Klystrone" на розробку спільних та нових проєктів у рамках Навчально-наукового центру "Інжинірингова школа Ноосфера КПІ" та Інжинірингової школи ДНУ.

Дата події