Десять років тому в НТБ КПІ ім. Ігоря Сікорського створили відділ рідкісних і цінних документів, у фонді якого стали збирати старі книги. Отримуючи книги, працівники фонду їх переглядають, описують, заносять до каталогів. Під час цих переглядів часом знаходять у старих книгах різноманітні папери – листки відривних календарів, фотографії, фотонегативи, різні документи, особисті листи та ін. Схоже, ці папери використовувались як закладки, які читачі забували у книгах. Про деякі з них хочеться розповісти.

Серед знайдених речей є фотокартка-листівка до Нового 1955 року із зображенням першого (головного) корпусу Київського політехнічного інституту. Є запрошення на вечір відпочинку: "Уважаемый тов. ___   Деканат, партбюро и общественные организации мехфака Киевского ордена Ленина политехнического института приглашают Вас на вечер отдыха, который состоится в зале клуба института 10 декабря 1956 г. в ___ час. ПРОГРАММА: 1. Деловая часть. 2. Концерт". Зверніть увагу: вечір відпочинку розпочинається діловою частиною. Згадується знаменитий комедійний фільм "Карнавальная ночь", у якому директор Будинку культури збирався перед початком новорічного концерту виступити з доповіддю. Фільм було знято саме в 1956 р. Так що ділова частина вечора відпочинку – не вигадка сценариста. Ще одне запрошення – на літературно-художній маскарад, присвячений творчості О.С.Пушкіна, що мав відбутися 29 листопада 1936 р. Варто зауважити, що запрошення 1955 і 1956 рр. написані російською, а запрошення 1936 р. – українською.

запрошення – на літературно-художній маскарад, присвячений творчості  О.С.Пушкіна, що мав відбутися 29 листопада 1936 р

Досить часто у книгах знаходимо трамвайні квитки – 20, 30, 50-х рр. ХХ ст. Трамвайну лінію, яка проходила біля інститутського парку вздовж Брест-Литовського шосе (нині – проспект Перемоги) було відкрито в 1899 р. Найстаріші із знайдених квитків – початку ХХ ст. На зворотній стороні одного з них – реклама магазина, що містився на Хрещатику: "Первоклассные платья Каплана. Постоянный выбор материалов лучших фирм. Цены умеренные".

А ось велика рекламна листівка: "Карамель "Кетти Боссъ" из трав от кашля и отделения мокрот Б.А.Семадени в Киеве". На листівці зображено численні медалі, які отримала ця карамель, а на звороті – її склад і призначення кількома мовами.

В одній із книг середини минулого століття знайшли купюру випуску 1947 р. номіналом один карбованець. Саме в цьому році в СРСР провели грошову реформу. Купюра виглядає як новенька. Те, що її хтось використав як закладку, не дивно – заробітна плата тоді вимірювалася сотнями карбованців.

Інша знахідка, сказати б, фінансового характеру, – квиток четвертої грошово-речової лотереї 1944 р. з написом "Тыл-фронту". На квитку зображено легендарний танк Т-34, технологію зварювання броні якого розробили співробітники київського Інституту електрозварювання під керівництвом академіка Є.О.Патона. Вочевидь, квиток не став виграшним, і тому використовувався як закладка.

Є серед знахідок також допуски до занять. Один із них такий: "№ 9033 В весеннем семестре 1913 г. студент Механического Отделения Катин Алексей имеет право приступить к работе в Лаборатории испытаний паровых Котлов. 16 января 1913 г. Декан – проф. Ерченко".

А ось невеличкий за розміром пожовклий папірець з написом олівцем: "Курс техн. минер. веществ возвращен студентом Никишиным 26 Дек. 1918 г.". Уявіть: в Україні триває революція, у листопаді – грудні 1918 р. відбувається повстання на чолі з Директорією проти гетьмана П.П.Скоропадського, 15 грудня війська Директорії входять до Києва. А в цей час студент Нікішин вивчає технологію мінеральних речовин, повертає книгу до бібліотеки, про що бібліотекар робить запис на клаптику паперу, можливо через те, що журнал чи книгу видачі важко було розшукати...

Трапляються в книжках листки з відривних календарів різних часів.

Ось листок з календаря фірми "Эд. Гоппе", 7 травня (за старим стилем) 1912 р., понеділок. На листку вказано дату за новим стилем – 20 травня, назви дня німецькою та французькою. На зворотному боці листка вміщено вірш "Думы" поетеси Ольги Чюміної, а під ним: "Обед на 8 мая. // Суп со спаржей // Судак Орли // Курица жареная // Каймак". Тим, хто зацікавиться цим меню, підкажемо, що в Інтернеті є рецепти цих страв.

Зовсім інша інформація міститься на листку за 27 березня (за старим стилем) 1907 р. календаря видавництва "Донская речь" (Ростов-на-Дону). На лицьовій стороні вказано: "1883 Стрельниковский процесс 23-х в Одессе", а на звороті вміщено коротку розповідь про процес, який підготував відомий на той час військовий прокурор Стрельников. Сказано, що він залякував заарештованих і змушував їх підписувати сфабриковані ним звинувачення. Таким чином, у відривному календарі, виданому, вочевидь, з дозволу цензури, була інформація, що дискредитувала існуючу тоді владу! Це явно вплив революції, яка розпочалася в 1905 р. і тривала в 1906-му, коли було видано календар. А ось листок з календаря радянських часів – 21 вересня, швидше за все, 1956 р. На ньому малюнок за дуже відомою в ті роки картиною Людмили Скубко "Дитяча радіопередача" (1952 р.). А на звороті вміщено ілюстрації до творів відомого радянського письменника. До яких саме – пропонувалося розгадати читачам. ...Три маленькі листочки – і в кожному відбилась своя епоха!

І це можна сказати про кожну із знахідок. Працівники відділу формують з них колекцію "Документи соціального життя КПІ". З часом підготують і відповідну виставку.

2020-kp42-9 2020-kp42-8 2020-kp42-7 2020-kp42-6

 

Марина Мірошниченко, зав. відділу рідкісних і цінних документів НТБ,
Володимир Миколаєнко