Із року в рік студентам Київської політехніки заздрять здобувачі освіти з інших вишів. Адже в КПІ ім. Ігоря Сікорського навчаються дівчата не лише симпатичні, але й розумні. Приміром, серед стипендіатів іменних стипендій, якими відзначають кращих із кращих, – половина дівчат.

Знайомтеся: Анна Білоус, студентка 4-го курсу ІЕЕ, – удостоєна іменної стипендії Верховної Ради України. Бере активну участь у науковому та громадському житті кафедри, інституту й університету. Займається науковими дослідженнями на кафедрі геоінженерії. Її роботи присвячені актуальним темам, які пов'язані з проблемами навколиш­нього середовища, наприклад, "Вплив сталого використання та виробництва на екологію" (керівник – асистент В. О.Броницький), та дослідженням, що стосуються утилізації вживаних авто, під керівництвом д.т.н., доцента О.Я.Твердої.

Результати її наукового пошуку оприлюднено на міжнародних кон­ференціях та конгресах, студентка має публікації за спеціальністю та в суміжних галузях у збірниках матеріалів міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференцій. Їх переліку позаздрить будь-який молодий науковець:

  • XXXVII Міжнародна наукова конференція "Актуальні наукові дослідження в сучасному світі" – м. Переяслав-Хмельницький, 2018 р.;
  • XXII Міжнародна науково-практична інтернет-конференція "Гума­нітарний простір науки: досвід та перспективи" – м. Переяслав-Хмельницький, 2019 р.;
  • Міжнародний фармацевтичний конгрес – м. Київ, 2019 р.;
  • Х науково-технічна конференція Інституту енергозбереження та енергоменеджменту "Енергетика. Екологія. Людина", 2018 р.;
  • IV Всеукраїнська студентська науково-практична конференція "Сучасна парадигма вищої освіти: економіка та менеджмент", НУ "Львівська політехніка", 2019 р.;
  • II Міжнародна науково-практична конференція "Problems and per­spectives of modern science and prac­tice" – м. Грац, Австрія, 2020 р.;
  • ІІI Міжнародна науково-практична конференція "Man and environ­ment, trends and prospects" – м. Токіо, Японія, 2020 р.;
  • XII науково-технічна конференція Інституту енергозбереження та енергоменеджменту "Енергетика. Екологія. Людина", 2020 р.

Крім того, Анна Білоус брала участь у ІІ етапі Всеукраїнської олім­піади з дисципліни "Загальна екологія" (2018 р.) та у ІІ етапі Всеукра­їнської студентської олімпіади з хімії (2019 р.), де була відзначена грамо­тами.

Цього року на Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт зі спеціальностей "Автомобільний транспорт", "Матеріалознавство", "Цивільна безпека (охорона праці)" представила роботу "Розроблення замкненого циклу в економіці на основі утилізації вживаних авто".

А ще Анна  навчалася в Стартап-школі "Sikorsky Challenge", яка діє на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського. Опуб­лікувала фахову статтю "Мінімізація ризиків на підприємстві шляхом впровадження системи екологічного менеджменту" (керівник – к.т.н. М.В.Репін) у "Вчених записках Тав­рійського ДУ ім. В.Вернадського".

Залишається дивуватися, як у Анни вистачає часу ще й на громад­ську роботу. Вона завжди у гущі подій студентського життя: є головою студентської ради ІЕЕ, входить до складу стипендіальної комісії ІЕЕ, вченої ради ІЕЕ та Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського.

"Люблю подорожувати, намагаюся якомога частіше вибиратися на природу, вона для мене втіха і насолода. Цікавлюся сучасною літературою та новинками у сфері культури. Люблю дрібниці, які надихають, та скрізь їх відшукую, адже саме з них складається наше життя", – поділилася дівчина.

У планах студентки – продовження навчання в магістратурі, нові наукові горизонти та участь у громадській роботі. "Я дуже вдячна викладачам своєї кафедри за можливість розвиватися та усіляку допомогу, – говорить вона. – Завдяки їм я набуваю фаху, займаюся цікавим науковим пошуком, вчуся працювати в команді й колективі, приймати рішення і нести відповідальність за них, планувати час і справи. І, звичайно, маю наміри продовжити навчання саме в КПІ ім. Ігоря Сікорського".

Доцент О.Я.Тверда пишається своєю підопічною: "Кожен рік серед десятків нових облич є ті, що від­разу привертають увагу. Того року (2017-го) це була Аня. Ґрунтовна шкільна підготовка, ерудиція, високий інтелект, харизма – це саме про неї. Ці якості дозволили студентці стати беззаперечним лідером групи та улюбленицею викладачів, головою студентської ради ІЕЕ, яка користується авторитетом серед студентів. На її рахунку участь у численних всеукра­їнських конкурсах наукових робіт та олімпіадах, фахові статті у вітчизняних та іноземних виданнях. І, повірте, це лише початок. Знаючи Аню не перший рік, із впевненістю можу сказати, що така людина спроможна проявити себе на найвищих державних посадах. Майбутній видатний полі­технік!"