У листопаді кафедрі звукотехніки та реєстрації інформації факультету електроніки КПІ ім. Ігоря Сікорського, яка в 2020 році увійшла до складу кафедри акустичних та мультимедійних систем університету, виповнилося 90 років.

Державний політехнічний музей вітає колектив кафедри з ювілейною датою і  зичить нових творчих успіхів та досягнень як у педагогічній, так і науковій діяльності вже в новому статусі.

Кафедра звукотехніки та реєстрації інформації факультету електроніки давно співпрацює з нашим музеєм. За участю кафедри в музеї  проводилося чимало цікавих заходів. Згадати хоча б святкування 80-ї річниці Української студії хронікально-документальних фільмів у 2012 році. До цієї річниці в нас було організовано виставку та зустріч з корифеями кіностудії. Музейна колекція тоді збагатилася зразками техніки, які дають можливість уявити майже весь технологічний процес зйомки, створення та демонстрації кіно. Музею було передано знамениту кінокамеру "Конвас", яка за десятиліття роботи  прокрутила сотні тисяч метрів плівки виробництва фабрики "Свема", "Кодак", "Фуджі"; пульт диктора, пульти запису та перезапису звуку, режисерський пульт, монтажний стіл, бобіни з плівкою, кінопроєкційний апарат та інші аксесуари для супроводження роботи кінодокументаліста. Згодом кафедра звукотехніки та реєстрації інформації доповнила експозицію Укркінохроніки магнітофоном студійного звукозапису, телевізійним суфлером  "Установка ПОК ТЕК" та двома кінопроєкторами "КН-15" і "35К УЧ-2".

Завідувач лабораторії кафедри Руслан Миколайович Шведін передав до музейного фонду близько сотні зразків різноманітних приладів, пристроїв та стендів, які демонструють фаховий процес навчання на факультеті електроніки впродовж багатьох років.

У 2019 році Державний політехнічний музей спільно з провідними вченими та фахівцями кафедри відзначив 80-річчя від дня народження талановитого викладача, вченого, винахідника, конструктора та експериментатора Євгена Миколайовича Травнікова. За круглим столом згадували його життєвий та творчий шлях завідувач кафедри Ганна Григорівна Власюк, професор кафедри Володимир Володимирович Пілінський, провідний інженер-конструктор НДІ електромеханічних приладів Микола Валер'янович Тумаркін, інші колеги по роботі, друзі, колишні студенти, які особисто знали його як викладача.

Для Науково-дослідного інституту електромеханічних приладів, як і для багатьох інших закладів України, кафедра звукотехніки та реєстрації інформації була і залишається кузнею кадрів. Це було підтверджено в наукових читаннях, присвячених 60-річчю діяльності Інституту електромеханічних приладів, більшість інженерів-розробників якого – випускники КПІ.

Хочеться подякувати факультету електроніки, кафедрі звукотехніки та реєстрації інформації, людям, небайдужим до історії створення техніки та  збереження її зразків, які тісно співпрацюють з Державним політехнічним музеєм, – Руслану Миколайовичу Шведіну, Володимиру Володимировичу Пілінському, Павлу Васильовичу Поповичу за великий внесок у розбудову музею. Бажаємо й іншим факультетам і кафедрам університету вивчати та зберігати свої здобутки й тісно підключатись до співпраці.

Новоствореній кафедрі акустичних та мультимедійних електронних систем під керівництвом Сергія Анатолійовича Найди дякуємо за підтримку у святкуванні ювілею кафедри звукотехніки та реєстрації інформації та сподіваємось на подальшу тісну співпрацю.

Тетяна Озоженко, с.н.с. ДПМ при КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події