Минулий навчальний рік став роком перевірки на витривалість для усіх освітян. Вплив пандемії змусив вкотре переглянути підходи до класичної освіти та сформувати й опанувати нові форми інтеграції викладачів і студентів в освітньому просторі.

Не залишилась осторонь цих процесів і кафедра менеджменту КПІ ім. Ігоря Сікорського. У межах освітнього процесу кафедри набули трансформації не лише звичні лекції та практичні заняття, які з аудиторій перейшли у цифровий простір, а й проходження практичної підготовки студентів на базі організацій-партнерів.

Отож одним із вагомих результатів взаємодії кафедри менеджменту з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства є організація дистанційного проходження практики у його структурних підрозділах. Така нагода стала реальністю завдяки започаткованій ще рік тому співпраці КПІ ім. Ігоря Сікорського та Міністерства у межах Меморандуму про співробітництво за проєктом "Синергія знань, досвіду та креативності заради майбутнього". Документ, підписаний тодішнім очільником Міністерства Степаном Кубівим та ректором КПІ Михайлом Згуровським, відкрив нову сторінку реалізації потужного наукового потенціалу Київської політехніки в новому напрямі – управлінсько-економічному. Очевидно, що флагманом у підготовці сучасних менеджерів та економістів, які окрім фундаментальної підготовки пронизуються розумінням ролі науки і техніки у формуванні конкурентоспроможної економіки країни, є фундатор економічної освіти в КПІ – кафедра менеджменту.

Протягом року студенти 2–5 курсів кафедри менеджменту активно працювали над проєктами у межах підписаного Меморандуму. Під керівництвом директорки департаменту економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Наталії Іванівни Горшкової та завідувачки сектору забезпечення роботи державного секретаря Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ганни Євгенівни Павлюк та провідних викладачів і науковців кафедри менеджменту КПІ були підготовлені і презентовані роботи за темами: "Промислові політики: цілі, механізми, інструменти та результати" (керівник – доц. Ж.М. Жигалкевич), "Політики "економічного прориву": світовий досвід" (керівник – проф. А.Р. Дунська), "Прогноз світових тенденцій розвитку на довгострокову перспективу з горизонтом 10, 20 та 30 років наперед" (керівник – проф. М.О. Кравченко).

Фінальні частини проєктів були виконані у контексті проходження студентами-бакалаврами переддипломної практики, що підкреслює їх реалістичність та прикладну значущість. Здобутки студентів і викладачів кафедри менеджменту були використані у підготовці Національної доповіді "Цілі сталого розвитку України", що оприлюднена на сайті ООН.

Але на цьому співпраця з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства не завершується. Вже на початку вересня 2020 року переддипломну практику у структурних підрозділах Мінекономіки мають пройти найкращі студенти-магістри.

Сподіваємось, що саме студенти кафедри менеджменту КПІ ім. Ігоря Сікорського сформують кадровий резерв для розвитку вітчизняної економіки.

Інф. кафедри менеджменту ФММ