Чи є серед ваших друзів студенти, про кого б писала Вікіпедія? А от вихованці кафедри прикладної гідроаеромеханіки і механотроніки ММІ можуть пишатися своєю колегою – третьокурсницею Яною Жабурою, перелік наукових здобутків якої займає чи не сторінку тексту. Вона  випускниця технічного ліцею НТУУ "КПІ". У 2017 р. з роботою "Розширення технічних можливостей дельта-робота" посіла І місце на Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у відділенні технічних наук, секція науково-технічної творчості та винахідництва, й отримала сертифікат про участь у біржі патентів юних винахідників у рамках філіалу першого в Україні та Європі конкурсу бізнес-ідей та стартапів для екстремальних ситуацій "Business Cup Extreme 2017".

Того ж року стала студенткою Київської політехніки. А вже восени взяла участь у Стокгольмському семінарі молодих учених (Stockholm International Youth Science Seminar) та виборола срібну медаль на 29-му Конкурсі молодих учених Європейського Союзу (EUCYS-2017). Наступного, 2018-го, представляла українське студентство на Лондонському міжнародному форумі молодих учених (LIYSF-2018) та була нагороджена премією Київського міського голови за особливі досягнення в розбудові столиці України – міста-героя Києва.

Розроблена студентами конструкція маніпулятора мала суттєві переваги над аналогами. Вона дозволяла маніпулятору не лише переміщувати предмети, як роботи-аналоги, але й повертати їх та бути легшим і швидшим за поширені конструкції. На той час ця конструкція була новою, студенти працювали над удосконаленням прототипу, але ідея вичерпала себе.

Розповідає Яна Жабура,  студентка гр. МА-72: "Ще у шкільні роки моя зацікавленість 3D-друком переросла в загальну зацікавленість маніпуляторами. Зокрема, мене зацікавив "дельта-робот", що є однією з популярних конструкцій для 3D принтерів.

Над модифікацією його конструкції я працювала в рамках моєї МАНівської роботи. Був створений прототип модифікованої конструкції, з яким я брала участь та отримувала призові місця на різних конкурсах, але далі проєкт не пішов. Незважаючи на це, робота над роботом дала мені найважливіше – розуміння кола моїх інтересів (автоматизації виробництва), які не змінилася й до сьогодні.

Коли прийшов час вступати до університету, я так і не знайшла цікавої мені спеціальності, окрім прикладної механіки на ММІ, тому з дев'яти можливих на той момент заяв на бюджет використала одну. Нині поглиблено вивчаю мехатронні і робототехнічні системи в машинобудуванні, удосконалюю свою англійську (що суттєво допомагає орієнтуватись в інформаційних джерелах). Я задоволена своїм вибором спеціальності. У нас високопрофесійні викладачі, зустріла гарних друзів".

Визнанням її досягнень у навчанні та науковій творчості стало присудження (уже вдруге!) іменної стипендії Президента України. Хай щастить тобі, Яно. А стаття у Вікіпедії поповнюється новими даними.