У минулих номерах "Київського політехніка" було оголошено про проведення щорічного мистецького конкурсу "Таланти КПІ – 2020". Про історію проведення конкурсу розповідає кореспонденту "КП" завідувачка Картинної галереї ЦКМ КПІ ім. Ігоря Сікорського Вікторія Тьоткіна.

– Мистецький конкурс "Таланти КПІ" – це багаторічна добра традиція. Кожного разу після оголошення конкурсу чимало студентів, науковців, працівників університету надають свої роботи для участі у ньому. Журі є з чого зробити вибір і  визначити переможців.

Спочатку конкурс проводився один раз на рік, восени. Ми приймали і живопис, і  графіку, і фотографії. Але 2006 року було представлено таку велику кількість творів,  що ми просто не мали можливості розмістити їх  для огляду. І тому прийняли  рішення  з наступного року конкурс поділити на дві частини: перша – живопис, графіка, декоративно-прикладне мистецтво та вишивка, друга – фотографія та комп'ютерна графіка.  Вже за півроку зрозуміли, що це було правильне рішення. У нас дуже багато талановитої,  художньо обдарованої молоді. Нам стали надавати по 700–800 творів.

 Слід зазначити, що в конкурсі робіт  з живопису та графіки активними учасниками завжди є студенти Видавничо-поліграфічного інституту та учні образотворчої студії  "Гармонія", яку багато років очолював  художник, член Національної спілки художників України Володимир Веселка (тепер це Народна студія під керівництвом відомого художника і педагога Андрія Кулагіна). Твори учнів студії вирізняються з-поміж інших робіт своєю професійністю та розмаїттям стилів і жанрів. Багато років поспіль активну участь у конкурсі брали й учасники студії "Інновація" під керівництвом старшого викладача ФММ Ірини Шеховцової.

Неймовірною вишуканістю та майстерністю відрізняються роботи з вишивки. На мій погляд, вишивка з кожним роком набуває популярності як серед студентів, так і серед працівників КПІ.

Дуже цікавими є й роботи з декоративно-прикладного мистецтва. Тут неможливо не згадати постійного учасника і переможця конкурсу завідувача лабораторій ІЕЕ Володимира Пушкіна. Його роботи з різьби по дереву завжди вирізняються самобутністю та оригінальністю задуму.

Щороку приємно дивують своїми роботами викладачі і студенти кафедри нарисної геометрії і комп'ютерної графіки ФМФ. Вони, до речі,  часто перемагають у конкурсі.

Останніми роками майже кожний конкурс "Таланти КПІ" присвячується визначній даті: 120-річчю КПІ ім. Ігоря Сікорського, 30-й річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС, 200-й річниці від дня народження Тараса Шевченка тощо. І багато авторів тією або іншою мірою висвітлюють оголошену тему.

Приємно зазначити, що в нас є такі переможці конкурсу, які після закінчення КПІ створили власні студії, де викладають мистецтво і навчають дітей. Це, наприклад, Юлія Гриценко, яка вже другий рік представляє  не лише свої живописні твори, а й картини своїх вихованців.

Кілька слів варто сказати про журі конкурсу. Це художники, члени Національної спілки художників України. Ми їм безмежно вдячні за незалежну оцінку майстерності учасників. Наш конкурс аматорський. Він виявляє нові імена і сприяє активізації художньої творчості та культурному зростанню молоді. Нам дуже важливо, щоб у тих молодих людей, які не стали переможцями, не зникло бажання творити. І члени журі, віддамо їм належне, завжди відзначали не тільки професійну сторону, але й творчі бажання і намагання учасників конкурсу.

Конкурсу "Таланти КПІ" вже більше 20 років. Він не втрачає  своєї актуальності. Навпаки – усе більше студентів та працівників університету долучаються до нього. А ще нас відвідують гості, які  відзначають, що в жодному закладі вищої освіти немає конкурсу такого рівня. От і тепер, попри складну епідемічну ситуацію, конкурс проводиться. Щоправда, в онлайн-режимі, але від цього він не втрачає своєї популярності.  Студенти, викладачі та співробітники  КПІ представили свої роботи з живопису, графіки, декоративно-прикладного мистецтва та вишивки. Всі охочі можуть переглянути їх на сторінці "Картинна галерея ЦКМ"  на фейсбуці та в інстаграмі і проголосувати за ті, що сподобалися, "лайками". Переможців буде визначено шляхом відкритого голосування до 11 грудня  2020 р.