Учені КПІ й Інституту епідеміології та інфекційних хвороб оприлюднили результати дослідження особливостей поширення COVID-19 на зламі 2020–2021 років. За їхніми даними, ситуація в країнах Європи та в Україні після літнього етапу певної стабілізації з настанням осінньо-зимового періоду знову почала ускладнюватися. Це пов’язано зі зростанням ділових контактів, особливо наприкінці 2020 року, підвищеною активністю населення під час різдвяних свят та у передноворічний період, появою нових видів коронавірусу, які мають швидші темпи поширення, зокрема у Великій Британії.

Аналіз кореляційної взаємозалежності кількості зроблених ПЛР-тестів і кількості інфікованих вірусом SARS-CoV-2 в Україні протягом вересня – грудня 2020 року виявив незареєстровану (приховану) кількість потенційно інфікованих осіб. Виконане моделювання вказує на те, що станом на третю декаду грудня 2020 року розрахункова кількість інфікованих осіб, ймовірно, коливалась би в діапазоні 16–20 тисяч на добу (замість 8–11 тисяч) за умови, якби кількість ПЛР-тестів була б у діапазоні 57–74 тисяч на добу відповідно до середньоєвропейських норм.

Протягом грудня 2020 року регіони України демонстрували спадні тенденції або принаймні відсутність трендів до зростання офіційно зареєстрованих випадків COVID-19. Виявлено ознаки поступової адаптації населення України до вразливого впливу хвороби. Динаміка коефіцієнту адаптації до COVID-19 в Україні впродовж останнього місяця продемонструвала приблизно двократне покращення. Передбачається, що частка невиявлених хворих на COVID-19 з порівняно легкими симптомами, які видужали без спеціального лікування, могла становити 100 % до зареєстрованих осіб, що вдвічі знижує офіційну статистику при відносно стабільній середній кількості нових летальних випадків за добу.

Виконане прогнозне моделювання з використанням технічного аналізу часових рядів даних, методу подібності в математичному моделюванні та двох типів нейронних мереж показує, що в першій половині січня 2021 року кількість нових виявлених хворих, найімовірніше, може коливатися в діапазоні 3000–11500 осіб на добу за оптимістичним сценарієм і 8800–13500 – за песимістичним; кількість летальних випадків – в діапазоні 80–200 на добу; кількість одужалих – 12000–24000 на добу. Показник летальності може утримуватися на рівні 1,75–1,81 % з легкою тенденцією до зростання.

Дата події