Перший важливий крок до світових стандартів інтелектуальної власності зробили сьогодні київські політехніки. Відбулася зустріч із представниками уряду та Українського інституту інтелектуальної власності (Укрпатенту).

Для КПІ – як лідера з продукування інноваційних проєктів – захист і підтримка винаходів є вкрай важливими, зазначив ректор КПІ їм. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський:

«Україна дуже відстає від світового рівня в частині захисту інтелектуальної власності. І нам потрібно наздоганяти. Важливо, що тепер міжнародна організація буде надавати нам методичну допомогу та підвищувати рівень фахівців. Ми вміємо робити винаходи, але, як вчиняти з ними далі, не знаємо. Ми не вчилися комерціалізувати винаходи. У нас є Sikorsky Challenge, й ми вивели на ринки понад 150 новітніх технологій, захистивши інтелектуальні права власників. Однак нам потрібно працювати разом із цілим світом. Через TISC, через Мінекономіки ми зробимо добротний пілот, який можна буде поширювати як позитивний досвід».

Своєю чергою заступник директора Департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Богдан Падучак наголосив на тому, що держава зобов’язана сприяти своїм науковцям:

«Питання інтелектуальної власності у розрізі впровадження нових технологій дуже актуальне. Сьогодні Україна завдяки зусиллям КПІ досягає відповідного рівня на міжнародній арені. Наша держава позначена на світовій мапі як інноваційна. Впродовж останнього року у сфері інтелектуальної власності відбулося багато позитивних законодавчих змін. Спільною працею допоможемо нашим ученим. Впевнений: ваш досвід буде корисний для мереж TISC».

Окрім відкриття центру TISC на базі КПІ, сторони підписали Меморандум про співробітництво між Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» та КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Директор з питань розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Укрпатенту Данило Цьвок висловив готовність співпрацювати й у межах екосистеми Sikorsky Challenge:

«Світ сьогодні перебуває в складних умовах. Це є черговим викликом, тому інновації мають давати відповіді на актуальні питання. Основна мета центру — захистити винахід, починаючи від власне ідеї й аж до допомоги комерціалізувати проєкт. Щодо співпраці в екосистемі Sikorsky Challenge — це дуже слушна пропозиція, бо ми поділяємо цінності та принципи колективної роботи».

Касим Величко, начальник відділення розвитку у сфері ІВ Укрпатенту, зазначив, що центри TISC, які реалізуються в Україні під егідою Всесвітньої організації інтелектуальної власності, отримують дедалі більше запитів:

«КПІ – один з найкращих технічних закладів. Ті працівники, які братимуть участь у проєкті, отримають міжнародний досвід, їх навчатимуть експерти з усього світу. Крім того, проводяться консультації щодо українського законодавства у сфері інтелектуальної власності».

Довідка: Центр підтримки технологій та інновацій (TISC) — міжнародний проєкт підтримки винахідництва, інновацій та стартап-проєктів, започаткований Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (WIPO).

TISC функціонує в структурі національного відомства — Укрпатенту. Надає ефективні рішення щодо захисту інтелектуальної власності, комерціалізації та просування інновацій в Україні й за кордоном.

2020-12-02 4 2020-12-02 3 2020-12-02 2 2020-12-02 1
Дата події