23 жовтня 2020 року на 79-му році життя після важкої хвороби пішов з життя декан хіміко-технологічного факультету Астрелін Ігор Михайлович, – творча, талановита особистість, видатний науковець, педагог, заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії наук вищої освіти України, член президії Європейської асоціації із захисту довкілля, лауреат Премії Ярослава Мудрого за досягнення в науці, Почесний професор Українського державного хіміко-технологічного університету, має численні подяки від Національної академії наук України, турботливий чоловік та батько.

Ігор Михайлович народився 5 лютого 1942 року в місті Троїцьке Челябінської області в родині військового льотчика. Закінчивши середню школу, вступив до Київського політехнічного інституту, який закінчив 1964-го, – і більше з рідним інститутом не розлучався. Після аспірантури 1968 року Ігор Михайлович захищає кандидатську дисертацію, працює на кафедрі технології неорганічних речовин та загальної хімічної технології асистентом, доцентом.

З 1973-го до 1976 року Ігор Михайлович працював у Алжирі (Університет м. Аннаба), був завідувачем кафедри хімії, а згодом – радником ректора.

1990-го Ігор Михайлович захищає докторську дисертацію, отримує звання професора. З 1983 року він – завідувач кафедри технології неорганічних речовин та загальної хімічної технології, а з 2000-го – декан хіміко-технологічного факультету.

Астрелін Ігор Михайлович – відомий фахівець України в галузі хімії та технології неорганічних речовин і промислової екології. Створив наукові засади і напрями з теорії й технології нового виду комплексних (суспендованих) добрив уперше в Україні та СРСР. Під керівництвом Ігоря Михайловича Астреліна здійснено наукові й технологічні розроблення, спрямовані на розвиток і вдосконалення процесів підготовки природної води та очищення промислових стічних вод. Є автором близько 700 наукових статей, 70 патентів, 13 монографій, 14 підручників і навчальних посібників. Під його науковим керівництвом захищено 20 кандидатських і 4 докторських дисертацій.

Ігор Михайлович як високоерудований фахівець, обізнаний у багатьох галузях науки і техніки, постійно розширював коло своїх наукових інтересів, відстежував тенденції розвитку прогресивних технологій і пропагував проведення актуальних досліджень у технології неорганічних речовин студентами та співробітниками кафедри. Наукові інтереси Ігоря Михайловича Астреліна охоплювали широкий спектр хіміко-технологічних питань і проблем: синтез неорганічних солей, кислот, органо-мінеральних добрив, каталізаторів, сорбентів, нанокомпозитів, коагулянтів, хімія і технологія водопідготовки та водоочищення, утилізаційне перероблення відходів глиноземних, титанових, текстильних, нафтопереробних, фосфатних виробництв, продуктів і шламів водоочисних процесів.

Завдяки ініціативі й наполегливості Ігоря Михайловича налагоджено зв’язки факультету з провідними університетами Норвегії, Німеччини, Польщі, Шрі-Ланки, Китаю, Білорусі, Казахстану, Таджикистану, Киргизії, Молдови.

Ігор Михайлович – педагог за покликанням. Бувши неперевершеним лектором, він вмів з перших хвилин виступу заворожити аудиторію та прищепити любов до хімії. Лекції Ігоря Михайловича обожнювали студенти всіх поколінь, його любов, повага до студентів відома всім, хто навчався і навчається на факультеті. Він активно проводив науково-методичну й організаційну роботу з розвитку та вдосконалення вищої технічної освіти України, був членом Галузевої ради з розроблення промислових стандартів під егідою Союзу хіміків України.

Добра пам’ять про Ігоря Михайловича Астреліна назавжди залишиться в серцях його учнів, колег, рідних.

Дата події