Команда вчених КПІ оприлюднила результати наступного прогнозу поширення пандемії COVID-19 в Україні до кінця липня цього року. За даними вчених, епідеміологічна ситуація протягом четвертого етапу послаблення карантинних заходів продовжує залишатися складною у регіонах Західної України та м. Києві. Погіршується ситуація у Харківській, Донецькій та Одеській областях, що пов’язано зі зростанням мобільності населення, зниженням рівня безпечності та дисципліни людей. Напруженою залишається ситуація з госпіталізацією в Закарпатській, Львівській, Волинській, Рівненській областях і м. Києві. Разом з тим в цілому по Україні результати виконаного прогнозного моделювання свідчать про можливий початок повільної спадної тенденції поширення пандемії.

Дослідження загальної (пішої та автомобільної) мобільності населення показують, що вона продовжує значно перевищувати первинні показники початку року. Середня автомобільна мобільність за період із 17 червня по теперішній час становила в середньому 160% від початку року, а піша – 130%.

Між збільшенням кількості тестувань і кількістю виявлених хворих виявлена чітка статистична залежність (практично лінійна), яка визначається комплексом факторів розвитку епідеміологічної ситуації. Разом з тим на попередніх етапах послаблення карантину характер цієї залежності час від часу змінювався, що вказує на те, що точка насичення, яка пов’язана з максимальним охопленням потенційних хворих в Україні, ще не досягнута.

Результати прогнозного моделювання, отримані з використанням методу подібності в математичному моделюванні, рекурентної нейронної мережі із довгою короткостроковою пам’яттю і нейронної мережі Back Propagation, вказують на початок тенденції повільного згасання пандемії в другій половині липня. Подальше поширення хвороби буде залежати як від системних, ефективних дій влади, так і від соціальної дисципліни населення, що набуває особливої ваги, зокрема з огляду на наближення нового навчального року.

Дата події