У квітні на базі Видавничо-поліграфічного інституту КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулася ювілейна 20-та Міжнародна науково-технічна конференція студентів і аспірантів "Друкарство молоде". Упродовж десятиліть її проведення вже виросло ціле покоління молодих науковців, які своє професійне життя пов'язали з видавничо-поліграфічною галуззю. 

обкладинка публікації

Якщо перша програма конференції містила не більше 30 доповідей, то з роками їх кількість зростала в геометричній прогресії. Скажімо, у 2010–2014 рр. збірник тез мав два томи (з середнім обсягом понад 250 доповідей). А загалом, за весь період проведення кількість доповідей, представлених на конференції, перевищила 3100. При цьому учасники репрезентували  понад 60 закладів вищої освіти й наукових установ України та інших країн, зокрема Німеччини, Польщі, Швейцарії, Індії, Білорусі. У пленарних засіданнях форумів постійно брали участь члени організаційного комітету, відомі професіонали галузі, громадські діячі та запрошені гості. Серед них – відомий громадський діяч у сфері українського книговидання, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, президент ГО "Форум видавців", організаторка Національного книжкового "Форуму видавців у Львові" і громадська діячка Олександра Коваль, українська поетеса і громадська діячка, до того ж випускниця КПІ ім. Ігоря Сікорського  2014 р. Анастасія Дмитрук, колишній перший заступник голови Держкомінформу, а нині перший заступник  директора з наукової роботи Книжкової палати України Анатолій Мураховський та інші.

Змінювалось і наповнення збірника: якщо в першому виданні  були представлені доповіді з шести основних напрямів поліграфічного виробництва (технологія, устаткування, матеріали, економіка, видавнича справа та дизайн), то тепер до них додалися й доповіді з книгознавства, історії друкарства, а також, враховуючи сучасні інноваційні технології, коли поряд з виготовленням друкованих видань здійснюється розробка електронних та мультимедійних інформаційних продуктів, з комп'ютеризованих технологій і систем. А ще – кращі наукові доробки студентів-переможців Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 186 Видавництво та поліграфія. Останній конкурс, до речі, мав цього року доволі широку географію – у ньому взяли участь представники ВПІ КПІ ім. Ігоря Сікорського та Національного авіаційного університету (м. Київ); Української академії друкарства (м. Львів); Харківського  національного  університету радіоелектроніки та Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця; Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського.

Через карантин нинішня ювілейна 20-та конференція "Друкарство молоде" проводилася в дистанційній, заочній формі. Та, попри обставини, кількість доповідей, представлених на цьому форумі молодих поліграфістів, сягнула майже 140 із загальною чисельністю учасників близько 150. Тематика доповідей була цікавою та різноманітною, причому багато з них було присвячено сучасним тенденціям розвитку технологічних особливостей підготовки до друку й виготовлення друкованих видань та паковань; комп'ютеризованих технологій та систем видавничо-поліграфічних виробництв; створенню мультимедійних інформаційних продуктів; аспектам  модернізації відповідного виробничого обладнання та поліпшення складу поліграфічних матеріалів; економіці та організації видавничо-поліграфічної справи; редакційним процесам обробки друкованих видань та інтернет-медіа; історичним аспектам розвитку друкарства; дизайну, моделюванню, оформленню видань, паковань та web-ресурсів.

Ознайомитись з програмами, презентаціями та збірником тез доповідей можна на сайті конференції та на сайті ВПІ.

Оксана Зоренко, доцент кафедри технології поліграфічного виробництва ВПІ

Дата події