Новопризначений генеральний консул України в Сан-Франциско Дмитро Кушнірук і ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський під час зустрічі 17 березня обговорили питання співпраці між КПІ ім. Ігоря Сікорського та високотехнологічними компаніями, які працюють в Кремнієвій долині Каліфорнії та інших науково-промислових центрах Західного узбережжя Сполучених Штатів Америки.

Участь у зустрічі взяли представник Офісу Президента України Сергій Тихонов, голова Вченої ради КПІ академік НАН України Михайло Ільченко, директор Інституту аерокосмічних технологій КПІ Іван Коробко, заступник проректора з наукової роботи Юрій Сидоренко й директор Навчально-методичного комплексу «Інститут післядипломної освіти» Інна Малюкова.

Михайло Згуровський розповів про діяльність, структуру і місію створеної в університеті інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge та стартап-школи з такою ж назвою, про етапи їх розвитку й успішні проєкти, які можуть зацікавити потенційних партнерів у США. Обговорюючи перспективи просування стартапів київських політехніків за океаном, Дмитро Кушнірук наголосив на важливості побудови містку взаємодії між підприємствами Кремнієвої долини та українськими підприємствами й вишами – лідерами інноваційного руху в країні, насамперед з КПІ ім. Ігоря Сікорського, тож це питання постійно перебуватиме у полі зору.

До меж консульського округу, центром якого є Сан-Франциско, входить не лише Кремнієва долина, а й кілька інших великих науково-промислових регіонів Сполучених Штатів, де працює ціла низка провідних компаній світу. На запитання, чи планується розгортання співпраці й з ними, пан Кушнірук відповів ствердно: «Ми презентуватимемо можливості КПІ й там. Наприклад, у місті Сієтл (штат Вашингтон), де розташовано виробничі потужності корпорації „Боїнг“, і не тільки їхні. Ми обов’язково налагоджуватимемо співпрацю з ними. Там у нас, до речі, є й почесне консульство, яке очолює громадянин США».

Одним із напрямів співпраці, що цікавий як КПІ, так і американським інноваційним підприємствам, може стати реалізація космічних проєктів. Вони є частиною великої космічної програми університету, яку представив під час бесіди Михайло Ільченко.

«Київський політехнічний інститут уже тривалий час просуває свої стартапи у різних країнах світу. І, звісно, для КПІ дуже важливим регіоном є Західне узбережжя Сполучених Штатів Америки, Кремнієва долина, компанії, що розташовані навколо Стенфордського університету, сам Стенфордський університет. Тому Генеральне консульство України в Сан-Франциско є тим важливим майданчиком, з якого найкращі розробки наших учених можуть бути представлені в Кремнієвій долині, – підбив підсумки зустрічі Михайло Згуровський. – Ми не починаємо з чистого аркуша, ми вже давно співпрацюємо з цим регіоном, але за нових умов, за нових реалій хотіли б активізувати цю діяльність. І допомога держави, зокрема Генконсульства України в Сан-Франциско, може бути дуже важливою і дуже дієвою».

Дата події