Меморандум про взаєморозуміння

Меморандум про взаєморозуміння уклали 3 лютого КПІ ім. Ігоря Сікорського та компанія «Хуавей Україна». З українського боку документ підписав ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський, з боку партнерів – директор Київського дослідницького центру компанії Фу Сін.

Меморандум передбачає, що «Хуавей Україна» підтримуватиме КПІ ім. Ігоря Сікорського у впровадженні інформаційно-комунікаційних технологій у сфері освіти і науки. Cторони погодилися брати участь у реалізації спільних освітніх програм, залучати здобувачів вищої освіти до виконання наукових досліджень, створити умови для відкриття лабораторії Huawei на базі університету тощо.

У сфері науки підтримуватиметься організація спільних науково-практичних конференцій, реалізація спільних науково-дослідних програм ― Huawei Innovation Research Program, HAINA (Huawei Authorized Information and Network Academy program), Спільний навчально-науковий центр на базі КПІ та інших. У сфері інновацій ― учасники співпраці підтримуватимуть спільні дослідження і проєкти щодо накопиченихпільний навчально-науковийій та устаткування тощо.

«Наша співпраця з компанією «Хуавей» розпочалася в 2016 році. За чотири роки досягнуто вже дуже багато. Це й розробка фундаментальних проєктів, і прикладні роботи, і навчання студентів за цільовою програмою для компанії, і розробка окремих складових для сучасних комунікаційних технологій, ― зазначив Михайло Згуровський. ― Сьогодні підписанням цього меморандуму ми відкриваємо нову сторінку нашої співпраці. Вона стосуватиметься вже глобальних проєктів, що ґрунтуватимуться як на фундаментальних природничих дослідженнях, що їх підтримує і максимально розвиває КПІ, так і на інноваційних проєктах і стартапах, які ми спільно з «Хуавей» маємо виводити на ринки і широко впроваджувати в Україні й у світі. Також ми зацікавлені підготувати якомога більше наших фахівців для роботи в київському відділенні компанії та спільно з нею започатковуємо відповідні програми дуальної підготовки».

Меморандум відкриває нові перспективи для університету.

«Ми працюємо в Україні і для України. КПІ є найбільшим нашим партнером в Україні. Підписання меморандуму про взаєморозуміння дає можливість розширити нашу співпрацю, ― пояснив пан Фу Сін. ― Ми розпочали наше співробітництво з розробки певного обладнання та після підписання меморандуму переходитимемо до розробки програмного забезпечення, спільних робіт у галузі штучного інтелекту, 5G-зв’язку, співпраці з професорсько-викладацьким складом КПІ та залучення його до розробок і фундаментальних досліджень. Ми також підтримуватимемо КПІ в організації студентських обмінів». 

Участь у церемонії підписання меморандуму взяли віцепрезидент Європейського дослідницького інституту компанії Сян Цзишан, директор її лабораторії системного програмування Ян Чженьхуа, директор Київського дослідницького центру Фу Сін, та інші. КПІ ім. Ігоря Сікорського представляли перший проректор університету академік НАН України Юрій Якименко, проректор з міжнародних зв’язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко та інші.

Після підписання документу учасники церемонії перейшли до обговорення конкретних кроків у розгортанні подальшої співпраці. З докладними презентаціями низки досліджень і розробок, які можуть лягти в її підґрунтя, виступили перед партнерами завідувач кафедри обчислювальної техніки Інституту прикладного системного аналізу КПІ ім. Ігоря Сікорського Сергій Стиренко, завідувач кафедри системного проектування ІПСА Анатолій Петренко та співробітник НДІ системних технологій при КПІ ім. Ігоря Сікорського Тімур Шемседінов.

Укладення нового меморандуму стало продовженням плідного багаторічного партнерства «Хуавей Україна» та КПІ. За останні роки партнери разом досягли значних успіхів: створили дослідницькі центри, реалізували освітні та наукові проекти, підтримали талановитих студентів. Згодом студентів почали запрошувати на стажування в лабораторіях київського офісу «Хуавей Україна». Найбільш талановиті стажери отримували роботу в компанії.

Дата події