Надзвичайний і Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні Ягмур Ахмет Гульдере під час свого візиту до КПІ ім. Ігоря Сікорського, який відбувся 23 січня, представив співробітникам університету генерального директора компанії «Baykar Makina» Халюка Байрактара.

Метою цього візиту, за словами очільника дипломатичного представництва Туреччини в Україні, було обговорення можливості співпраці компанії «Baykar Makina» з КПІ ім. Ігоря Сікорського. Тож Халюк Байрактар докладно розповів про компанію та її розробки (вона є відомим у світі й найбільшим турецьким виробником безпілотних літальних апаратів) та запропонував своє бачення можливого співробітництва. Як топменеджера компанії, яка спеціалізується на розробці та виготовленні дронів, його передусім цікавить організація спільних досліджень та конструкторських робіт зі створення двигунів та різноманітного обладнання для літальних апаратів. І, звісно, можливість підготовки на базі КПІ фахівців для роботи в компанії та за її замовленнями.

Участь у розмові щодо перспектив такої співпраці взяли голова Вченої ради університету академік НАН України Михайло Ільченко, проректор з міжнародних зв’язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, директор Інституту аерокосмічних технологій КПІ ім. Ігоря Сікорського Іван Коробко, заступник проректора з наукової роботи Юрій Сидоренко та інші. Учасники перемовин дійшли висновку, що найефективнішою моделлю розгортання повномасштабного співробітництва між «Baykar Makina» та КПІ могло б стати створення на базі університету спільного R@D (тобто, конструкторсько-дослідницького) центру аерокосмічного напрямку та започаткування в ІАТ програми дуальної освіти за прикладом програм, які реалізуються в Механіко-машинобудівному інституті КПІ спільно з компанією «Прогрестех-Україна», а також в ІАТ спільно з компанією «Файерфлай Аероспейс Україна».

Насамкінець учасники зустрічі домовилися підготувати пропозиції щодо умов співпраці та її конкретних напрямів і після їхнього узгодження вийти на підписання відповідної угоди.

На фото: Халюк Байрактар розповідає про характеристики ударного БПЛА «Bayraktar TB2UAS», який виробляє компанія «Baykar Makina»

Дата події