У КПІ ім. Ігоря Сікорського тривають церемонії вручення дипломів магістрів випускникам інститутів і факультетів. Участь в урочистостях беруть не лише вчорашні студенти, їхні викладачі, батьки та друзі, але й почесні гості.

Отож 17 січня привітати випускників факультету соціології і права, які навчалися за освітньою програмою «Врегулювання конфліктів та медіація», прийшли Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд, директор Британської Ради в Україні Саймон Вільямс, голова Центру безпекових студій, Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб у 2016 – 2019 рр. Вадим Черниш, наукова співробітниця Центру досліджень та врегулювання конфліктів Федеральної вищої технічної школи в Цюріху (Швейцарська Конфедерація) Анна Хесс та інші.

Як розповів декан факультету соціології і права КПІ ім. Ігоря Сікорського Анатолій Мельниченко, дипломи магістрів отримали вісім випускників, які навчалися на стаціонарі (причому чотири з них отримали дипломи з відзнакою), та троє тих, хто здобував знання заочно (одна з них – з відзнакою). Це вже другий випуск фахівців з цієї нової для нашої країни спеціалізації.

Високі гості завітали на церемонію вручення дипломів магістрів випускникам ФСП невипадково. Нагадаємо, магістерську програму «Врегулювання конфліктів і медіація» було відкрито в КПІ в 2017 році. Її розробили викладачі й науковці факультету спільно зі співробітниками та експертами Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України і партнерами з Великої Британії та Швейцарської Конфедерації. Мета впровадження цієї спеціалізації – підготовка вкрай потрібних сьогодні Україні фахівців з несилового залагодження конфліктів. Утім потрібні вони не лише в нашій державі, недарма ж людей, які можуть кваліфіковано працювати в сфері запобігання конфліктів і мирного досягнення згоди з болючих питань, готують й в університетах країн, які вважаються цілком благополучними, скажімо, в Університеті Джона Хопкінса (США), Вестмінстерському університеті (Велика Британія) та інших.

Проте саме для України, яка нині перебуває у стані неоголошеної війни, але рано чи пізно муситиме вирішувати і безліч проблем реінтеграції, експерти-практики з питань медіації та врегулювання конфліктів є особливо цінними, Тим більше такі, які в повній мірі володіють інструментарієм, що його надають психологія, соціологія, наука публічного управління та інші дисципліни, які опановували випускники факультету соціології і права.

«Коли ми в 2017 році за допомогою наших партнерів започатковували цю нову для України програму, ми, звичайно, сподівалися, що наші випускники працюватимуть в умовах постконфлікту, – сказав, вітаючи випускників, перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко. – На жаль, ми бачимо, що ситуація поки що не змінилася. І це навіть збільшує потребу в професіоналах з медіації та врегулювання конфліктів, яких ми виховуємо в стінах нашого університету. Сьогодні за участю наших партнерів нам вдалося створити комплексну програму підготовки таких фахівців, і вже перший їх випуск засвідчив, що вони є дуже затребуваними в нашій державі. Тож сьогодні ми маємо честь вручити дипломи магістрів уже новим випускникам програми. Сподіваємося, що їхній фах, кваліфікація і зацікавленість у роботі будуть корисними у розв’язанні тих проблем і конфліктних ситуацій, з якими зіткнулася наша країна».

Після офіційних привітань і промов перший проректор університету Юрій Якименко та Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд вручили випускникам дипломи магістрів.

Варто підкреслити, що Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» став першим в Україні вишем, який готує магістрів з медіації та врегулювання конфліктів. Понад те, за словами Анатолія Мельниченка, підготовка за цією освітньою програмою тепер поширюватиметься і на бакалаврський, а також на третій науково-освітній (підготовка докторів філософії) рівні. А однією з важливих особливостей навчання таких спеціалістів в КПІ є їхнє занурення у реальну проблематику і діяльність відповідних органів влади, а також співпраця з найкращими європейськими фахівцями.

Дата події