Саме так називають київські екскурсоводи нову будівлю Театру на Подолі. Вважається, що сучасна архітектура дозволяє глядачеві отримувати задоволення від того, що відбувається на сцені, і не відволікатися на убранство.

Серце театру – суперсучасна сцена: обертається, опускається, куліси трансформуються, кабелі скрізь протягнуті, світло яке тільки заманеться за кольором й інтенсивністю практично з будь-якої точки, звукооператор творить дива: змінює висоту і тембр голосу, створює ефекти віддаленості, присутності, точкового і квадрового звуку. Художники декорацій можуть відпочити – на задники і стіни проектуються найрізноманітніші картинки, розумні механізми дуже якісно створюють дощ, сніг, вітер, грім тощо. Глядацька зала розрахована на 250 місць. А в підвалі знаходиться величезний резервуар з водою на 7 тонн – на випадок пожежі.

Таке враження, що архітектор вклав душу у створення сценічного простору, а решту будівлі склав як заманеться. Та, на думку киян, можливість підняти екран-задник сцени на колосники (через що, кажуть, і спотворився верх будівлі) не виправдовує труноподібний зовнішній вигляд споруди. Так, внутрішній простір цілком сучасний і функціональний, зручний для акторів і глядачів, передбачені місця для людей з обмеженими можливостями, вадами слуху і зору. А зовні?

Навіть можливість запрошувати на гастролі іноземні трупи з купою технічних новацій, які можна втілити в новому театрі, не покращує враження від театру-монстра, що виліз на Андріївський. І, звичайно, табличка на видному місці: споруджено за підтримки...

 Довідково

Київський академічний драматичний Театр на Подолі було відкрито в 1987 році. Він розташований в історичному центрі столиці. Будівля, в якій працював театр, потребувала серйозної реконструкції. Спорудження нового приміщення почалося в 1996 році, але неодноразово заморожувалося через відсутність фінансування. У червні 2015 року компанія Roshen взялася за реконструкцію, яка тривала 21 місяць і коштувала 165 мільйонів гривень.

Кияни вважали фасад споруджуваного театру тимчасовим, що приховує під собою нову будівлю. Коли стало ясно, що це і є реконструйований театр – піднялася хвиля обурення, адже споруда ніяк не вписувалася в старовинну архітектуру ХІХ – початку ХХ століття на Андріївському узвозі. Проте у вересні 2018 р. театр розпочав сезон у новому приміщені.

Н. Вдовенко