Кафедра екобіотехнології та біоенергетики факультету біотехнології і біотехніки  працює над науковими розробками та вдосконаленням технологій конверсії відходів у носії енергії. Студенти в рамках навчальної програми виконують, зокрема,  дослідження процесів утворення біогазу. Наприкінці листопада викладачі та студенти кафедри відвідали біогазовий комплекс, побудований компанією "Ecodevelop" у селі Бзів (Київська обл.). 

Біогазовий комплекс працює на відходах – молочній сироватці та гної великої рогатої худоби. У метантенку відходи зброджуються в мезофільному режимі, а утворений біогаз збирається в газгольдері. Звідти газ під тиском перекачується в когенераційну установку, де виробляється  електроенергія, яку компанія продає в електричну мережу за "зеленим" тарифом. Зброджений осад з метантенку розділяється в сепараторі на рідку та суху фракції, які в подальшому використовують як сухе та рідке добриво на полях.

Розташований у Бзові біогазовий комплекс є прикладом раціональної переробки відходів: вони стають сировиною для отримання одночасно кількох корисних продуктів – біогазу та добрив. Таким чином, відходи не накопичуються та не забруднюють довкілля, а отримують "друге життя" й приносять користь суспільству.

На екскурсії, яку проводив директор станції  Євген Морський, студенти ознайомилися з технологічними стадіями біогазового комплексу, побачили принципи автоматизації виробництва, ставили багато запитань щодо принципів роботи обладнання та особливостей біотехнологічних процесів, які відбуваються в біореакторі.

Студенти та співробітники кафедри екобіотехнології та біоенергетики висловлюють подяку компанії "Ecodevelop" за цікаву та пізнавальну екскурсію!

Д.С. Колтишева,  ФБТ, кафедра екобіотехнології та біоенергетики

Дата події