Енергозбереження є нині одним із складників успішного розвитку окремих підприємств та й усієї країни загалом. Заощаджувати кошти на комунальних послугах та забезпечувати власною енергією дозволяє сучасне обладнання та багато нових технологій. Тому використання альтернативних джерел енергії у поєднанні з традиційними системами енергозабезпечення стає все популярнішим, особливо із застосуванням енергозберігаючих технологій. 

У рамках виконання науково-дослідної роботи "Дослідження оптимального функціонування інтегрованих систем енергозабезпечення споживачів із застосуванням комплексного акумулювання електричної та теплової енергій", яка увійшла до списку переможців у конкурсному відборі проєктів робіт та науково-технічних розробок молодих учених Міністерства освіти і науки України в 2017 році, було проведено дослідження використання  концепції енергетичних хабів (Energy Hub) як об'єднання інтегрованих енергопостачальних систем в умовах України. Одним із завдань було дослідити  джерела з розосередженою генерацією в умовах експлуатації, які можуть використовуватись у складі інтелектуальних енергетичних систем. Для проведення досліджень виконавці проєкту спільно зі студентами та інженерним персоналом ІЕЕ спроєктували та змонтували на даху корпусу № 22 сонячну електростанцію (СЕС). Відповідно до проєкту розміщення СЕС потужністю 237 кВт з річною генерацією 265 МВт.год. зможе забезпечити на 91%  (від обсягів споживання за 2018 рік) електричною енергією власної  генерації корпус і субабонентів.

У межах бюджету наукової теми було закуплено сучасне обладнання та витратні матеріали. Виконавцями проєкту проведені зварювальні та монтажні роботи з підготовки та встановлення СЕС на даху. У результаті СЕС, введена експлуатацію з квітня 2019 року, складається з 13 панелей різного типу сумарною потужністю 2 кВт з інвертором з максимальною потужністю 3,2 кВт.

Від початку експлуатації до 1 жовтня 2019 року СЕС згенерувала 1300 кВт.год. В осінній період в ході модернізації до існуючих потужностей станції було додано 1,5 кВт генерації і встановлено 5 сучасних монокристалічних панелей потужністю 300 Вт. У результаті загальна потужність СЕС складає 3,5 кВт.

Дахова СЕС забезпечує корпус ІЕЕ "зеленою" енергією та є основним об'єктом досліджень для працівників і студентів лабораторії розосереджених джерел енергії. Статистичні дані роботи СЕС використані при виконанні низки досліджень для науково-дослідної роботи молодих учених та в навчальному процесі при підготовці магістрів кафедри електропостачання за спеціальністю 141 "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка".

Ю.А. Веремійчук, старший викладач каф. електропостачання ІЕЕ