15 вересня 1995 року, у рік п'ятдесятиріччя заснування Організації Об'єднаних Націй, на четвертій Всесвітній конференції зі становища жінок, яка проходила у Пекіні, відбулася подія, що відкрила жінкам різних країн шлях до поліпшення свого становища: на цій конференції була прийнята Пекінська декларація та Платформа дій. Декларацією визнана потреба у розширенні можливостей і поліпшенні становища жінок, включаючи право на свободу думки, совісті, релігії та переконань, сприяючи, таким чином, задоволенню інтелектуальних потреб жінок і чоловіків, і завдяки цьому, гарантуючи можливість повної реалізації свого потенціалу в суспільстві при формуванні свого життя відповідно до своїх власних сподівань. Здійснення цієї Платформи дій вимагає низки зобов'язань як з боку урядів держав, що підписали цю декларацію, так і міжнародного співтовариства. З того часу уряди країн звітують про вжиті заходи щодо розширення можливостей і поліпшення становища жінок. Аналітику, що стосується усіх проблемних областей Пекінської платформи дій, готують урядові комітети, наукові установи, громадські організації, міжнародні агентства та приватні компанії. Науковці з КПІ ім. Ігоря Сікорського залучені до підготовки аналітичних звітів, експертних рад, рецензування та опонування за гендерною тематикою. Наш університет має потужний інтелектуальний потенціал для розробки стратегій і практик, спрямованих на досягнення гендерної рівності та сталого розвитку суспільства. Нещодавно викладачка факультету соціології і права Неллі Іллівна Яковлєва була призначена заступником голови Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, який відповідає також за розробку державної політики рівності жінок і чоловіків.

 4–5 вересня у столиці Молдови м. Кишиневі у контексті двадцять п'ятої річниці прийняття пекінської декларації проводились Субрегіональні консультації Пекін 25+.

Жінок із Молдови, України, Грузії, Вірменії, Азербайджану, Білорусі та Румунії привітали: очільниця регіонального офісу UN Women у Європі та Центральній Азії Алла Ель-Ясір (Alla El-Yassir), керівник проєктів Фонду Ганса Зайделя в Україні, Молдові та Румунії Даніель Зайберлінг (Daniel Seiberling), парламентарі та урядовці Республіки Молдова, представники дипломатичного корпусу. На пленарному засіданні при фасилітації Ліліани Паліхович – президентки Institutum Virtutes Civilis Association, представили свої звіти уряди Молдови, Румунії, Грузії та Азербайджану.

Україна має неабиякі здобутки у сфері розширення можливостей жінок, зокрема: у 2016 р. затверджено Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 "Жінки, мир, безпека", а у 2017 році було скасовано перелік із 450 заборонених для жінок професій, який досі діє у багатьох країнах регіону. Та при цьому залишається низка гострих проблем, на які звернули увагу громадські організації України, що здійснили Національний огляд виконання заключних документів двадцять третьої спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН (2000) четвертої Всесвітньої конференції зі становища жінок та ухвалення Пекінської декларації та Платформи дій у 2019 році. До написання паралельного звіту долучились представниці понад сорока організацій! Серед них: Національна рада жінок України, Київський інститут ґендерних досліджень, Українська асоціація маркетингу, Профспілка працівників атомної промисловості та Український центр гендерної освіти при КПІ ім. Ігоря Сікорського.

На запрошення Офісу ООН жінки в Україні та Офісу ООН Жінки в Молдові для участі у події від КПІ було делеговано заступницю директора гендерного центру кандидата наук, доцента кафедри філософії Юлію Стребкову. Організатори також подбали, щоб у заходах взяли участь представниці молодіжних низових феміністичних ініціатив: у сесійних засіданнях брала активну участь Леся Алам – випускниця факультету соціології і права нашого університету.

Захід пройшов на високому рівні: понад 100 учасниць і учасників (представниць і представників), делегованих із семи країн світу, взяли участь в обговоренні гендерних проблем; плідними були дискусії в робочих групах:

  • Women, Peace and Security: the impact of UN SC Resolution 1325 implementation; Women in decision making processes and good governance;
  • The role of media, including social media, youtubers and influencers in challenging inequalities and accelerating gender equality;
  • How do we build a society with Zero Tolerance to violence against women and girls;
  • Women in decision making processes and good governance;
  • Building Alliances to Empower Women through Economic, Innovation, and Technologies empowerment: how do we increase women involvement in innovation, research, IT and access to cheap financial resources? 

На заключній сесії були презентовані рекомендації, зокрема для об'єднання зусиль різних країн регіону та покращення можливостей жінок і дівчат у сфері ІT та STEM-освіти.

Завдання, які ми почули в ті дні щодо подальшого утвердження становища жінок у світлі принципу гендерної рівності, мають практичне значення і для подальшої демократизації нашого університетського життя та мають бути імплементовані в практику.

Ю.В. Стребкова, доцент, заст. директора Українського центру гендерної освіти,
 учасниця Субрегіональної консультації щодо Пекіна 25+

Дата події