IХ Міжнародний професійний конкурс викладачів ЗВО Pedagogical Discovery: University – 2019 назвав призерів. Серед них – викладачі КПІ ім. Ігоря Сікорського. Конкурс проводиться щорічно в рамках on-line інноваційних педагогічних технологій Stars of Science and Education і спрямований на розвиток і популяризацію педагогічного досвіду кращих викладацьких розробок. У цьогорічному змаганні взяли участь представники професорсько-викладацького складу 369 провідних закладів вищої освіти світу. Учасниками були провідні професори (31% від складу учасників), доценти (53%), викладачі та асистенти (16%).

Викладачі ЗВО змагались у рамках 4 номінацій, 18 напрямів, 21 форми подання конкурсних проектів. Структура конкурсу за номінаціями відповідала практичним проектам – 46% від кількості робіт, дослідницьким проектам – 29%, творчим проектам – 12% та інформаційним проектам – 13%. Конкурсні роботи розглядались за напрямами, які включали питання технічних наук, фізико-математичних наук, педагогіки та ін. На конкурс були представлені задачники, монографії, практикуми, підручники, навчально-методичні посібники, лабораторні комплекси, навчальні програми, плани, конспекти, експериментальні курси та ін. Роботи-учасниці оформлені відповідно до стандартів організації, яку представляють конкурсанти.

Оцінка конкурсних робіт ґрунтується на репрезентативній теорії і суворому ранжуванні. Інструментом абсолютного і порівняльного оцінювання різномовних конкурсних проектів є спеціальна лінгвістична ACL-шкала (Absolute & Comparative Linguistic). Параметрами експертної оцінки конкурсних проектів є новизна, технічне оформлення, раціоналізація, вдосконалення, модернізація, академічний стиль викладення матеріалу тощо. Підсумки підбиваються в особистій першості за відповідними напрямами, номінаціями, формами подання конкурсних проектів і впливають на формування рейтингів навчальних закладів.

У період з 28 березня по 10 квітня 2019 року відбувся заключний етап цього представницького міжнародного конкурсу. Приємно повідомити, що в номінації "Технічні науки. Практичний проект" призером став "Комплект методичних вказівок до виконання розрахунково-графічних робіт з курсу "Тепломасообмін". Кредитний модуль №2 "Теплообмінні апарати". Друге місце було присуджено авторам цього проекту: доцентам кафедри теоретичної і промислової теплотехніки, кандидатам технічних наук Володимиру Васильовичу Босому і Андрію Сергійовичу Гавришу.

Минулого року призером VIII Міжнародного професійного конкурсу викладачів ЗВО Pedagogical Discovery: University – 2018 став "Комплект методичних вказівок до виконання лабораторних робіт з курсу "Тепломасообмін" цих самих авторів – див. “КП” №12 від 12 квітня 2018 р. Навчально-методичні матеріали, які взяли участьу двох представницьких міжнародних конкурсах поспіль, утворюють єдиний практичний комплекс разом із лабораторією імені заслуженого діяча науки і техніки України Михайла Олександровича Кічигіна. Також приємно відзначити, що саме україномовні навчально-методичні матеріали завойовують відзнаки на міжнародному рівні.

Повторний міжнародний успіх збігався із днем народження одного із авторів – Володимира Васильовича Босого. На жаль, він не дожив до цієї світлої миті (див. "КП" № 31 від 9 листопада 2017 р.). Визнаний фахівець у галузі теоретичних основ теплотехніки та навчально-методичній роботі Володимир Васильович Босий, який був начальником навчально-методичного управління КПІ (1978–1989 рр.), деканом ТЕФ (1989–2001рр.), очільником Міжгалузевого інституту післядипломної освіти КПІ (2001–2010рр.), і дотепер залишається в наших серцях Людиною з великої літери, Викладачем і Батьком для багатьох поколінь теплотехніків і київських політехніків. Педагогічна школа і творчі досягнення Володимира Васильовича Босого приносили, приносять і будуть приносити користь студентам не тільки в Україні, а й у світі ще багато-багато років.

Інф. ТЕФ