21 листопада – День Гідності та Свободи – свято, яке відзначається щороку в Україні на честь початку двох революцій, – Помаранчевої (2004 р.) та Революції гідності (2013 р.).

Студенти і випускники Київського політехнічного інституту, його співробітники були в числі тих, хто виходили на Майдани захищати свій вибір і відстоювати ідеали свободи та демократії.

У 2004 році, під час Помаранчевої революції, в мирних акціях під національними стягами і прапорами КПІ пліч-о-пліч йшли ректор і зовсім ще юні студенти, декани факультетів і аспіранти, голова студентської спілки і сивочолі викладачі.

Під час Революції гідності загинули і назавжди стали Героями Небесної сотні студент заочного відділення факультету інформатики та обчислювальної техніки КПІ Сергій Бондарев та випускник КПІ Павло Мазуренко.

Вже після Революції Гідності київські політехніки взяли активну участь у боях на сході України за збереження незалежності і територіальної цілісності нашої країни.

Серед тисяч героїв, які поклали голову за Вітчизну, студент заочного відділення факультету соціології і права Юрій Поправка, випускник Військового інституту Максим Шаповал, науковий співробітник факультету електроніки Андрій Єременко, студент Механіко-машинобудівного інституту Юрій Артюх, студент зварювального факультету Вадим Жеребило, випускник Механіко-машинобудівного інституту Володимир Кочетков-Сукач, студент факультету соціології і права Владислав Дюсов, студент факультету біотехнології та біотехніки Олександр Кондратюк, співробітник господарського відділу Михайло Федоренко, співробітник КПІ Ігор Павлов, випускники КПІ Ігор Шевченко, Олександр Петрищук.

21 листопада, в День Гідності та Свободи студенти, викладачі та співробітники Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» вшанували пам’ять героїв Майдану та АТО на сході України і згадали трагічні події останніх шести років.

Вони поклали квіти до пам’ятника Героям Небесної сотні біля Храму Святителя Миколи Чудотворця і вшанували пам’ять тих, хто загинув на Майдані та в боях на Сході України.

У церемонії взяли участь ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, проректори, голова громадської організації «Ветеран КПІ» Юрій Нестеренко та інші.

Дата події