Відомий фахівець у галузі мікробіології, співробітник офтальмологічної клініки «Канз-Ван» у Парижі (Франція) доктор Пабло Гольдшмідт 21 листопада прочитав лекцію для студентів і співробітників факультету біомедичної інженерії та факультету біотехнології і біотехніки КПІ ім. Ігоря Сікорського.
Представила науковця київським політехнікам Надзвичайний і Повноважний Посол Аргентинської Республіки в Україні Елена Летісія Тереса Мікусінски. Це був її перший візит до КПІ ім. Ігоря Сікорського, тож лекції передувала зустріч з керівництвом університету. Серед питань, які були обговорені під час спілкування, було й питання організації на базі КПІ спільного Українсько-Аргентинського центру, який міг би відгравати роль певного культурно-освітнього містка між нашими країнами.

Пабло Гольдшмідт народився в Аргентині, здобув вищу освіту в Національному університеті в Буенос-Айресі (де навчався водночас на двох факультетах – фармації та біохімії і філософському (за спеціальністю психологія) й багато років працює у Франції. Він є одним із запрошених експертів у Національній агенції охорони здоров'я Франції та Всесвітньої організації охорони здоров'я, волонтером громадської організації «Ophtalmo sans frontieres/Офтальмологи без кордонів», у рамках діяльності якої проводить епідеміологічні обстеження, кампанії з лікування, клінічні випробування тощо.

Пабло Гольдшмідт – не лише вірусолог, ім’я якого добре відоме в галузі. Він також є доктором молекулярної фармакології Університету П'єра та Марі Кюрі (Париж VI), біохіміком, що спеціалізується на фармакокінетиці, клінічній фармакології та фармакології антимікробних препаратів, а ще – чудовим популяризатором науки, і навіть цікавим прозаїком. Його лекції та книга про бактерії, віруси, грибки, амеби та пріони – ті «невидимі» істоти, які, з одного боку, можуть викликати страшні хвороби, а з другого – є обов’язковими елементами процесу приготування хліба, сирів, шоколаду, зброджених напоїв і ліків тощо – цікаві для слухачів і читачів будь-якого ступеня підготовленості – від людей, які просто цікавляться наукою, до фахівців, що працюють у певних вузьких областях мікробіології.
Однак лекція Пабла Гольдшмідта в КПІ була розрахована на більш підготовленого слухача. Як розробник низки інструментів для діагностики інфекційних захворювань і активний учасник розробки нових методів лікування очних захворювань, викликаних звичайними та нетрадиційними інфекційними агентами (у тому числі лікарськими препаратами, рідинами та тканинами), він розповів про сучасне обладнання та методи виявлення бактерій, вірусів і вільноживучих амеб у практиці офтальмології. Особливу увагу він приділив дослідженням виникнення очних хвороб у людей, що використовують контактні лінзи, та зв’язку цих хвороб з водними процедурами в термальних водах, які є благодатним середовищем існування амеб та інших мікроорганізмів. Це дуже важливо, адже правильне визначення збудників цих хвороб визначає і правильний вибір тактики їхнього лікування.

Після лекції відбулося жваве її обговорення, під час якого Пабло Гольдшмідт відповів на запитання як співробтників університету, так і його студентів.

Дата події