Питання, що турбують усю університетську спільноту України, обговорили учасники круглого столу «Нова процедура акредитації освітніх програм: як покращити якість технічної освіти?», який відбувся в КПІ ім. Ігоря Сікорського 4 листопада. Організували його і спільно провели Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) та КПІ ім. Ігоря Сікорського.

«Система акредитації, яку ми пропонуємо, насправді не є новою. Вона працює в тих країнах, які мають якісні університети. Однією з головних її відмінностей є те, що ми звертаємо увагу не так на результат, як на процес акредитації. Якщо наприкінці цього процесу результат гарний – це добре, якщо є якісь проблеми – то про щось говорити пізно. Тому саме процес акредитації є найбільш важливим для університетів, – наголосив голова НАЗЯВО Сергій Квіт, який виступав на засіданні першим. – Ми, крім того, дивимося на фактичний стан справ у ЗВО, а не на довідки… ».

Червоною ниткою крізь його виступ, та й крізь виступи інших представників НАЗЯВО, проходила ідея про те, що Агентство є не лише контрольним органом, а структурою, завданням якої є допомога закладам вищої освіти у щільній співпраці з ними. Утім, він звернув увагу присутніх і на те, що якась програма може і не отримати акредитації – наприклад, у тому випадку, якщо вона є фіктивною, тобто коли за наявності розкладу занять, списків викладачів і студентів, заняття не проводяться; або тоді, коли університет ігнорує якийсь із визначених критеріїв якості тощо.

Про нову парадигму акредитації освітніх програм розповів керівник секретаріату Агентства Михайло Вінницький. Він, до речі, сформулював і основну ідею акредитації – забезпечити якісну освіту в українських університетах. І дав визначення, що таке якісна освіта: «Якісна освіта – це та, яка відповідає поставленим цілям». А цілі ці мають відповідати місії та стратегії закладу вищої освіти. Який, у свою чергу, працює на задоволення певних потреб суспільства і держави.

Виступив на засіданні круглого столу і перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко. Він розповів про досвід КПІ у внутрішній акредитації програм, яка, фактично, є одним із важливих складників усіє організації навчального процесу в університеті.

Насамкінець член НАЗЯВО Богдан Моркляник поінформував присутніх про галузеві експертні ради та їхню роль у процесі акредитації галузевих експертних рад.

З огляду на те, що на круглому столі зібралися представники 61 українського вишу, для яких питання акредитації освітніх програм нині набуло надзвичайної актуальності, виступи учасників викликали низку запитань. Понад те, для тих, хто не зміг приїхати 4 листопада до Києва було організовано його он-лайн трансляцію на університетському сайті. Власне, саме задля такого діалогу (чи то пак, полілогу) й було обрано формат круглого столу.

«Ми перебуваємо нині на початку дуже важливою справи – впровадження незалежного оцінювання якості освіти та незалежної акредитації освітніх програм. Це необхідна умова імплементування нашої вищої освіти в європейській освітній простір. – сказав ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, виступ якого завершував засідання круглого столу. – Звичайно, дуже важливо, що НАЗЯВО вже працює, але це спільна справа університетів і Агентства. І ми мусимо разом йти вперед, улагоджувати певні неузгодженості, щоб удосконалювати цю систему, щоб створити справжню сучасну європейську систему вищої освіти. Це обов’язок як нашого університету, так і всієї нашої галузі».

На фото: виступає Сергій Квіт

Круглий стілНаціональне агенство із забезпечення якості вищої освіти та КПІ ім. Ігоря Сікорського 4 листопада 2019 року о 15:30 в Залі засідань Вченої ради (пр. Перемоги, 37, корп.1) проводять Круглий стіл "Нова процедура акредитації освітніх програм: як покращуватиметься якість технічної освіти?"

Під час цього заходу будуть презентовані та обговорені:

  • Положення про акредитацію освітніх програм, затверджено МОН і офіщійно

    оприлюднено 27.08.2019 (Доповідач - Голова НАЗЯВО С. Квіт);
  • Методичні рекомендації для експертів з акредитації освітніх програм (Доповідач - керівник секретаріату НАЗЯВО М. Винницький);
  • Система внутрішньої акредитації КПІ ім. Ігоря Сікорського (Доповідач - перший проректор Ю. Якименко);
  • Роль галузевих експертних рад в процесі акредитації (Доповідач - член НАЗЯВО Б. Моркляник).

Дата події